Sindikat prosvetara traži platu od 100.000 za nastavnike

Bujanovac, 3. oktobar 2023. (foto Nezavisnost) – Po predlogu Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRSP)  fizički radnik u školi s punim radnim vremenom bi za oktobar ove godine dobio neto platu u iznosu od 50.600 dinara, a nastavnik 101.200 dinara. Izmenama četiri zakona i jedne uredbe, kako predlaže sindikat,  postiglo bi se pravedno računanje zarada zaposlenih u prosveti, kao i pravo na štrajk koji podrazumeva i mogućnost potpune obustave rada.

Svoje predloge dostaviće ostalim sindikatima, Ministarstvu prosvete i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

Predlažu se izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o štrajku, kao i Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama“, saopštio je NSPRS.

Kako se navodi, predloženim rešenjima osnovica za računanje plate u prosveti bi bila minimalna zarada u Srbiji, a koeficijenti bi se kretali od 1,05 za fizičkog radnika, do 2,30 za nastavnika sa sedmim stepenom stručnosti.

Predlog sadrži i odredbu da se koeficijenti uvećavaju za 0,20 na ime regresa i toplog obroka zaposlenih. Primenom ovih predloga, fizički radnik u školi s punim radnim vremenom bi za oktobar ove godine dobio neto platu u iznosu od 50.600 dinara, a nastavnik 101.200 dinara.

Ovaj sindikat smatra da je predloženi način obračuna pravedan i u skladu s položajem koji prosveta treba da ima u društvu, kao i da je realan u pogledu trenutnih budžetskih mogućnosti.

Predloženim izmenama zakona prosveta bi se brisala sa spiska „delatnosti od javnog interesa“ kojima nije dozvoljena obustava rada.

„Minimum procesa rada se značajno umanjuje, čime se postiže mogućnost štrajka koji će biti ozbiljno sredstvo pritiska na poslodavca, a ne jalova rabota poput skraćenja časova sa 45 na 30 minuta, što dozvoljava postojeći propis“, navode iz sindikata.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *