Predsednik Preševa traži od Kurtija da nastavi dijalog

Bujanovac, 4. oktobar 2023. Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi zatražio je od kosovskog premijera Albina Kurtija da nastavi dijalog sa Beogradom. Arifi smatra da prekid dijaloga i komunikacije može ugroziti Albance na jugu Srbije.

-Za nas je od vitalnog značaja aktiviranje svih kanala diplomatske komunikacije, kako bi se garantovala bezbednost Albancima u Dolini – navodi, pored ostalog, Arifi u pismu upućenom Kurtiju, koje je objavio na društvenim mrežama.

Kurtiju je poručio da je važno da razmotri zahtev međunarodnih partnera, koji pozivaju na dijalog i kontinuiranu komunikaciju, jer, kako kaže Arifi, ne samo da što postoji opasnost na severu Kosova i na Kosovu uopšte, već ukoliko dođe do prekida dijaloga i diplomatske komunikacije i Albanci u Preševskoj dolini, kako naziva područje Bujanovca i Prištine,  mogu postati mete grupe terorista.

-Preševska dolina zajedno sa Severom može da postane „bure baruta“ – naveo je predsednik opštine Preševo.

Po njegovim rečima, Preševska dolina je Kosovo i svaki napad na državu Kosovo direktno pogađa stanovnike Preševske doline.

-U danima kao što su ovi koordinacija sa našim međunarodnim prijateljima – SAD i EU, jedini je put za Kosovo i za Preševsku dolinu – poručio je Arifi Kurtiju.

Arifi je pisao i šefu diplomatije Evropske unije Josepu Borelju, specijalnom predstavniku EU zaduženom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, američkom ambasadoru u Beogradu, OEBS-u i drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

Zatražio je da se dodatno angažuju kako bi se obezbedio mir, stabilnost i bezbednost za Albance na jugu Srbije.

-Dijalog i komunikacija su način za borbu protiv radikalnih ekstremističkih ambicija podržanih od strane Rusije – navodi Arifi.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *