Bujanovačko veliko srce: Osnovci sakupljaju novac za užinu drugarima koji ne mogu da je plate

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. oktobar 2023. – Učenici OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu izašli su danas na gradski trg, ispred Doma kultrure kako bi, u okviru Dečije nedelje, promovisali dečija prava i istovremeno sproveli humanitarnu akciju sa ciljem da obezbede novac za užinu svojim drugarima koji nisu u mogućnosti da je plate. Akcija će trajati do 15 časova.

-Ovogodišnji slogan Dečije nedelje je „Veliko srce dece Srbije“. Članovi Učeničkog parlamenta naše škole svake godine izdvoje jedan dan i taj dan nazivamo „Dan promotera dečijih prava“. Uvek se trudimo da to bude kreativno i drugačije, a ove godine smo osmislili da prikupimo igračke i knjige, koje ćemo danas prodavati, a prikupljeni novac biće iskorišćen za užinu nekom učeniku i učenici iz naše škole – kaže za Bujanovačke psihološkinja u OŠ „Branko Radičević“ Tatjana Jocić.

Igračke i knjige koje ne budu prodali, kako kaže, pokloniće predškolskim grupama koje rade pri školi „Branko Radičević“. Sem ove prodaje, učenici su pripremili i poruke sa dečijim pravima, koje uz balone dele prolaznicima, deci i svima onima koji su zainteresovani.

-Pozivamo sve da dođu ispred Doma kulture i donacijom pomognu našu humanitarnu akciju. Za uzvrat, poklonićemo im knjigu, igračku, suvenir i poruku o važnosti dečijih prava – dodaje Jocićeva.

Luna Petrova, učenica osmog razreda, danas je u ulozi neurologa koji leči ljude i rešava im probleme.

-Volim da pomažem drugima, kao i svi moji drugari koji su danas ovde, i bila sam veoma srećna kada smo se dogovorili da prodajemo igračke i knjige i na taj način pomognemo nekim učenicima iz naše škole. Među nama su doktrori koji rešavaju probleme, majstori koji ih popravljaju, a imamo i balone koji odnose probleme – kaže Luna za naš portal.

Srećna sam kad pomažem drugima: Luna

Teodora Stojanović i Sofija Stanojković donele su svoje igračke i, iako im nije bilo lako da se odvoje od njih, nadaju se da će ih sve prodati i prikupiti dovoljno novca za užinu svojih drugara.

-Nadam se da ćemo sakupiti bar 60.000 dinara – kaže Teodora.

Sofija i Teodora

Anastasija Petrović, Jelena Arsić, Sara Ivanović  i Luka Petrov, pored igračaka, doneli su i svoje knjige, jer su ih, kako kažu, odavno pročitali i smatraju da će nekoj deci sada više značiti.

Nevena Mladenović donela je pet drvena krstića sa ispisanom molitvom Oče naš i tridesetak srca sa ispisanom porukom „Volim te“. Nada se da će se sve prodati danas.

Štand za prodaju oblepljen je šarenim papirima na kojima su ispisana dečija prava: „Pravo na siguran dom…Pravo na obrazovanje…Pravo na krov nad glavom…Pravo na igru…Pravo na socijalnu zaštitu…Pravo na školovanje“.

Učenički parlament OŠ „Branko Radičević“ broji ukupno 18 članova, po dvoje iz svakog odeljenja sedmog i osmog razreda, a oni koje nismo zatekli u prepodnevnim časovima pridružiće se drugarima u toku dana.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *