Ponovo požar kod Bujanovca, gorelo u Samoljici (video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. oktobar 2023. Veliki požar buknuo je u nedelju popodne kod sela Samoljica u bujanovačkoj opštini, a vatra je pretila jednoj farmi i vikendici.

Bujanovački vatrogasci sprečili su da vatra zahvati objekte i posle nekoliko sati borbe sa vatrenom stihijom ugasili požar oko ponoći.

Kako saznajemo, požar je buknuo na dve lokacije istovremeno, a uzrok nije poznat. Gorela je mlada šuma i nisko rastinje. Na snimku do kog su došle Bujanovačke vidi se da je požar besneo u neposrednoj blizini lokalnog puta.

Požar je samostalno ugasila bujanovačka vatrogasna jedinica.

Prema zvaničnim podacima iz Vatrogasno spasilačkog bataljona u Vranju, koji pokriva područje Bujanovca i još šest opština u Pčinjskom okrugu, od početka godine registrovano je 838 intervencija na gašenju požara. Požari se i dalje načešće javljaju na području Bujanovca, Preševa i Vranja.

U poslednja dva meseca registrovana je gotovo polovina od ukupnog broja izlaska na teren pripadnika ove jedinice, a u najvećem broju slučajeva radilo se o paljevinama na otvorenom prostoru koje su lokalizovane brzom intervencijom.

Iz Vatrogasno spasilačkog bataljona navode da je u 99 odsto slučajeva uzrok požara ljudski faktor, pa upozoravaju građane da i sada tokom jeseni postoji opasnost od požara na otvorenom, prenosi Danas.

Gašenje požara u selima oko Bujanovca često otežavaju mine i bombe zaostale iz ranijih sukoba na ovim prostorima, što je bio slučaj i sa vatrom kod Lučana pre dve nedelje, o čemu su Bujanovačke pisale.

Ugašen požar kod Lučana, vatra aktivirala četiri mine




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *