Moja prva plata: Otvoren poziv za poslodavce

Bujanovac, 10. oktobar 2023. Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za poslodavce za realizaciju programa „Moja prva plata“ za 2023. godinu, koji će biti realizovan kroz četiri faze, a trebalo bi da omogući prvo radno iskustvo za 10.000 mladih.

U Bujanovcu je prošle godine kroz program “Moja prva plata” bilo dostupno tridesetak radnih mesta kod 15 poslodavaca, a tražili su se administrativni radnici, računovođe, stolari, farmaceuti, konobari, kuvari, prodavci.

Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa i traje 9 meseci. Planirano je da se u program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Moja prva plata: Rok ističe za nedelju dana, u Bujanovcu 15 prijava

Tokom trajanja Programa Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 28.000 dinara za lica koja se osposobljavaju sa srednjim obrazovanjem i 34.000 dinara za lica koja se osposobljavaju sa visokim obrazovanjem.

Kako je navedeno, prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

Pristup portalu Moja prva plata, kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu „Moja prva plata“ biće omogućeni danas posle 14 časova.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, dok će se treća faza programa odnositi se na izbor kandidata od strane poslodavaca.

Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje, odnosno konačan izbor kandidata, poslodavci će obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. do 15. januara 2024. godine.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Naglašeno je da se ovim programom daje mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o program nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *