Lidija Stojković, licencirani ekološki inspektor: Dim sa deponije je smrtonosan, predug spisak potencijalnih oboljenja

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. oktobar 2023.- Sve što se zapali i gori na deponiji – guma, plastika, neonske sijalice, olovo…sve je to vrlo kancerogeno.  Sve te supstance kruže u prirodi i opasne su, neke od njih i smrtonosne. Izazivaju pad imuniteta, pa nas napadaju virusi i bakterije. Posebno osetljive grupe su stariji sugrađani, deca, trudnice, asmatičari, hronični bolesnici, dijabetičari, onkološki bolesnici. Isparenja utiču i na plodnost, na nervni sistem, umanjuju nam funkciju mozga – kaže za Bujanovačke Lidija Stojković, diplomirani biolog sa licencom ekološkog inspektora, autor mnogih projekata vezano za ekologiju.

-U vazduhu koji dišemo ovih dana nalaze se policiklični aromatični ugljovodonici, dioksini iz plastike, furani, hlorovodonik, cijanovodonik, benzen, polihlorovani bifenili, metali – kadmijum, nikl, cink, živa, hrom…svega toga ima u vazduhu i sve to izaziva negativne efekte na organe za disanje i čitav naš organizam – objašnjava Stojkovićeva.

Sa njom smo razgovarali povodom još jednog požara na gradskoj deponiji u Bujanovcu koji za posledicu ima grad i okolinu okovane otrovnim dimom. Sa ovim se građani suočavaju godinama.

Bujanovački vrtić ispunjen dimom sa deponije, direktor traži hitnu reakciju nadležnih

Naš veliki problem je, kako kaže, što nemamo primarnu selekciju otpada, sve je izmešano i to predstavlja veliki problem za dalje upravljanje otpadom.

-Nije nam naklonjena ni ruža vetrova ovde u Bujanovcu, pa se zagađenje „vrti“ danima unazad. Ja sam jedva jutros pogodila put prema fabrici u kojoj radim, čak se ni sa svetlom nije ništa videlo od dima. Kad je hladno vreme ujutru ta zagađenja ne mogu da se dignu visoko, mada i od toga ne bismo imali nikakvu korist, jer bi se zagađenje opet vratilo na zemlju u vidu kiše ili čestica – dodaje naša sagovornica.

Na deponiji, kako kaže, ima svega i svačega.

-Koliko sam uspela da vidim, na deponiji ima i plastike, žice, tepiha, raznih boca, igračaka, žica, građevinskog šuta…ima svega. Ta deponija nije ni po zakonu, ona bi trebalo da bude kilometar i po od vodotoka, a ovde nema ni 200 metara – kaže Stojkovićeva.

Upoznata je sa projektom vezanim za regionalnu deponiju Meteris u Vranju, na kojoj bi trebalo da se odvozi otpad sa bujanovačke deponije.

-Znam da je ministarka Vujović bila u martu, nakon čega su preduzeti neki koraci i potpisan je sporazum o sanaciji deponije, da se otpad odlaže na deponiju Meteris i već se pravi prvi akcioni plan, ali to je dug proces, a ovakve situacije traže urgentan odgovor – kaže Stojkovićeva i dodaje da treba da naučimo da selektujemo otpad najpre u svojoj kući, treba da postanemo svesni koliko je reciklaža važna.

Kako je našem portalu rekao načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam, Opština Bujanovac, odnosno predsednik Nagip Arifi nedavno je potpisao taj međuopštinski sporazum, što je bilo neophodno za učešće u projektu i donacije sa rebulčkog nivoa.

Podsetimo, Arifi je u petak ujutru obećao da će  u toku dana biti ugašen požar. Opština će finansirati nekoliko kamiona peska kojim će se gasiti požar, jer dosadašnje gašenje vodom nije dalo rezultate, već je pogoršalo situaciju.

Arifi obećao da će danas vatra na deponiji biti ugašena, u suprotnom protesti (video)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *