Predsednik Saveta Albanaca traži podršku Srba zbog Suda za prekršaje

Objava Nevzada Lutviua

Bujanovac, 16. oktobar 2023. – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutviju pozvao je i Srbe da se usprotive najavljenom postavljanju osobe iz Surdulice na mesto sudije za prekršaje u Bujanovcu.

NSA je ispred zgrade Osnovnog suda u Bujanovcu, gde se nalazi i odeljenje vranjskog Suda za prekršaje, sproveo akciju protiv dovođenja kadrova sa strane, uz upozorenje na slabu zastupljenost Albanaca u pravosudnom sistemu.

-U ovim akcijama moraju nas podržati i građani srpske nacionalnosti, jer u našim gradovima dolaze kadrovi iz drugih gradova, dok se naši kadrovi odbijaju, navodi Lutviu.

Prema njegovim informacijama, o čemu su Bujanovačke već pisale, u ovom sudu će biti postavljena sudija iz Surdulice, koja mora preći 105 kilometara dnevno kako bi obavljala svoj posao, „dok su albanski kadrovi iz naše zemlje odbijeni“.

On dodaje i da će u Sudu za prekršaje u Preševu biti postavljena sudija iz Vranja, koja mora preći 96 kilometara dnevno, dok su kadrovi iz Preševa, iako ispunjavaju kriterijume, odbijeni.

-Srbija ne poštuje potpisane sporazume, ne poštuje svoje zakone i ne ispunjava obaveze koje je preuzela u okviru Poglavlja 23 za integraciju u Evropsku uniju, zaključuje predsednik NSA.

Predsednik NSA pisao Visokom savetu sudstva zbog izbora sudija u Preševu i Bujanovcu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *