Kod Srbije uvek postoji neko „ali“: Kamberi o sporazumima iz Tirane

Potvrda sporazuma iz Berlina

Bujanovac, 18. oktobar 2023. (Foto: Western Balkans 6 Chamber Investment Forum)– Sporazuma o „Međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija“, koji je i Srbija potpisala na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, ne znači nužno da će ga ona i poštovati ako se zna da ne sprovodi ni ranije potpisane sporazume u okviru ove inicijative, smatra narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Ovaj sporazum obuhvata profesije hirurga, babica i veterinara, dok je ranije dogovoreno priznavanje kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte

Kamberi podseća da su na Samitu Berlinskog procesa, koji je u ponedeljak održan u Tirani, sporazum potisale sve zemlje učesnice: Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, BiH, kao i EU.

Kako dodaje, ovaj sporazum treba da omogući i olakša kretanje profesionalaca iz navedenih profesija i iskorišćavanje potencijala ljudskih resursa u zemljama potpisnicama.

Međutim, kada je reč o potpisima koje Srbija stavlja na bilo koji sporazum (regionalni ili međunarodni) uvek postoji ‘ali’- kaže Kamberi.

Problem je u tome, kako naglašava, što Srbija ne sprovodi ni prvu fazu Sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija potpisanog u Berlinu, koji je aprila ove godine ratifikovan u Skupštini Srbije.

Kamberijev post

-Na osnovu potpisanog sporazuma, Srbija je u aprilu 2023. godine u Parlamentu ratifikovala „Sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte, u okviru Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini“. Problem je što ona još uvek nije počela s primenom ratifikovanog sporazuma ni u jednom slučaju. Zato i potpisivanje istog sporazuma u Tirani za profesije hirurga, babice i veterinara, bez pratećih mehanizama za implementaciju, može doživeti istu sudbinu kao sporazum ratifikovan u aprilu ove godine, – tvrdi Kamberi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *