Makron zapretio Kosovu: Neće biti bezviznog režima ako ne ispunite sporazume sa Beogradom

Bujanovac, 18. oktobar 2023. Od 1. januara neće biti bezviznog režima za Kosovo ukoliko se ne ispoštuju dogovori postignuti s Beogradom, upozorio je Prištinu predsednik Francuske Emanuel Makron.

Navodno, odluka o suspenziji ukidanja viza za vlasnike kosovskih pasoša odnosi se samo na Francusku, a ne i na celu Evropsku uniju.

EU ukinula vize Kosovu

Da budem jasan, verovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, jer ima veze s poštovanjem date reči, a reč nije održana. Očekujem da će se obe strane obavezati da će ići napred. To je uslov mira na celom područj – rekao je Makron na konferenciji za medije, na kojoj je bio i albanski premijer Edi Rama, prenosi N1 pozivajući se na kosovske medije.

Makron očekuje da Kosovo i Srbija organizuju izbore na severu uz puno učešće Srba na izborima i u institucijama, a potom da priznaju Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića Makron očekuje da odlučno osudi napad na kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra.

-Očekujem od predsednika Vučića i predsednice i premijera Kosova da budu odgovorni. Napravili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, oni su uklonjeni jer poštujemo našu reč. A danas se reč ne drži – poručio je Makron.

Prištinska Koha je zatražila odgovor od kosovskog ministarstva spoljnih poslova, zbog različitih tumačenja da je Francuska već donela odluku odluku o suspenziji bezviznog režima za Kosovo.

-Hvala Makronu na prijateljstvu prema Srbiji, mi smo osudili nasilje u Banjskoj nekoliko puta, pokušaćemo stvari da rešavamo dijalogom – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Kini.

Evropski parlament je 18. aprila doneo odluku da podrži ukidanje viza stanovnicima Kosova. Za njih bi važila istra pravila kao i za vlasnike srpskih pasoša, a to je da u zemljama EU mogu bez viza da borave maksimalno 90 dana.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *