Ibro Idić napustio Zukorlićevu stranku, izabran za predsednika Ujedinjene partije Roma

Bujanovac, 19. oktobar 2023. – I bujanovački Romi uveliko se pripremaju za vanredne republičke izbore koji su najavljeni za 17. decembar, ali prvenstveno za redovne lokalne naredne godine, pa je tako došlo do važnog transfera među strankama koje okupljaju ovu zajednicu.

Ibro Idić, koji je potpredsednik Nacionalnog saveta Roma, napustio je (Zukorlićevu) Stranku pravde i pomirenja (SPP) u koju se ranije utopila Romska stranka Jedinstvo kojoj je pripadao, i postao predsednik Ujedinjene partije Roma Bujanovac.

Idić, inače opštinski komunalni inspektor, izabran je u sredu na stranačkoj skupštini na kojoj je izabrano i novo rukovodstvo stranke koju je pre njega vodio Amet Arifi.

Idić za Bujanovačke kaže da ga je izabrao narod, odnosno članstvo stranke, potvrdivši da je napustio SPP.

-Ne znam da li ćemo učestvovati na parlamentarnim izborima jer su lokalni naš prioritet. Iako sam napustio SPP, ostali smo u dobrim odnosima i očekujem zajednički nastup na izborima. Dok sam na ovoj funkciji neće više biti cepanja i prosipanja romskih glasova, kaže Idić i naglašava da je osnovni cilj bolji život Roma u Bujanovcu.

 

Ibro Idić se predomislio: Nije se odrekao mandata, već postao potpredsednik Saveta Roma

Romi u aktuelnom sazivu imaju dva odbornika u SO Bujanovac, po jednog iz obe partije.

Prema popisu iz 2022, u Bujanovcu živi 3.532 Roma (8,6 odsto) ali oni smatraju da ih ima bar 1.500 više.

Za prvog potpredsednika stranke izabran je Ljiljafem Bećiri, predsednik Skupštine biće Ramadan Demirović, potpredsednici su Srdzan Ajeti, i Arif Arifi a nadzorni organ činiće Enis Iseni, Alija Drmaku i Sejdija Zenuni. Generalni sekretar stranke je Fernando Idić a članovi Glavnog odbora Berton Ajeti i Kadrija Ajeti.

Bujanovčanin poslanički kandidat na listi Zukorlićeve SPP




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *