Preventivni pregledi štitne žlezde ovog vikenda u bujanovačkom Domu zdravlja

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 20. oktobar 2023. Preventivni ultrazvučni pregledi štitne žlezde i uzimanje materijala za hormone štitne žlezde obavljaće se u subotu i nedelju u Domu zdravlja Bujanovac. Fokus je na sugrađanima koji nemaju potvrđenu bolest štitne žlezde.

-U subotu (21. oktobar) od 8 do 16 časova u službi radiološke dijagnostike radimo ultrazvučne preglede štitne žlezde, a u laboratoriji od 8 do 15 časova uzimamo materijal za hormone štitne žlezde. Radiće se hormoni TSH FT4 i Tireoglobulin – kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu dr Daliborka Pavlović.

U nedelju (22. oktobar) radiće se samo uzimanje krvi za hormone štitne žlezde.

Fokus je, kako kaže, na ljudima koji nemaju potvrđenu bolest štitne žlezde, tako da ne mogu da dođu oni koji već imaju problem i piju hormone štitne žlezde, jer je cilj otkriti nove slučajeve.

-To je neka vrsta skrininga, odnosno utvrđivanja novih slučajeva bolesti štitne žlezde – objašnjava dr Pavlović.

Ovo je drugi vikend za redom kako se u bujanovačkom Domu zdravlja obavljaju preventivni pregledi. Prošle nedelje zaposleni u službi radiologije i u laboratoriji obavljali su preventivne ultrazvučne preglede dojki za žene starije od 40 godina i radili PSA testove za muškarce starije od 49 godina.

Preventivni pregledi za žene i muškarce u bujanovačkom Domu zdravlja

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *