Spomenice za borce iz Bujanovca u ratovima 1990-1999

Bujanovac, 23. oktobar 2023. (foto Ministarstvo rada) – Borci, ratni vojni invalidi i porodice palih boraca iz opština Bujanovac, Preševo i Trgovište dobili su u nedelju Boračke spomenice. Spomenice im je uručio ministar rada Nikola Selaković na svečanosti u manastiru Prohor Pčinjski kod Bujanovca.

Selaković je istakao da mu je velika čast što sa vladikom vranjskim Pahomijem u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog prisustvuje uručenju boračkih spomenica za 53 borca, objavilo je Ministarstvo rada.

-To su naši vredni sinovi koji su se na poziv otadžbine u periodu od 1990. do 1999. godine odazvali, obukli uniformu i stali u odbranu Srbije i srpskog naroda – rekao je ministar.

On je istakao da se ovim činom nastavlja akcija uručenja boračkih spomenica, pošto je, „pravo na boračku spomenicu jedno od prava koje naši registrovani borci, porodice palih boraca i ratni vojni invalidi imaju na osnovu zakona koji je počeo da se primenjuje od 2021. godine“.

Kako je rekao, današnji događaj je još jedna prilika za promociju novog svojstva boračke legitimacije, kao kartice, koja u čitavom nizu kompanija pruža pogodnosti pri kupovini robe.

-U ovom svetom mestu su počinjale i završavale se mnoge oslobodilačke akcije srpskih dobrovoljaca četnika i komita koji su odlazili u južne krajeve da braći pomognu u borbi protiv okupatora – istakao je ministar.

On je pozvao građane koji su bili borci u beriodu od 1990. do 1999. godine a nisi u skladu sa zakonom utvrdili borački status, da u svojim lokalnim samoupravama, uz neophodnu dokumentaciju započnu utvrđivanje statusa i time steknu boračku legitimaciju, kako bi stekli pravo na veliki broj pogodnosti i dobijanje boračke spomenice.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *