Dom zdravlja: Dobar odziv Bujanovčana na preventivne preglede

Bujanovac, 24. oktobar 2023. Odziv Bujanovčana na preventivne preglede, koji su u prethodna dva vikenda omogućeni u Domu zdravlja Bujanovac, više je nego zadovoljavajući, jer se preko 280 naših sugrađana javilo na neki od pregleda – kaže za Bujanovačke direktorka ove ustanove dr Daliborka Pavlović.

-Prve nedelje, kada su rađeni ultrazvučni pregledi dojke i PSA testovi za muškarce, urađena su 42 ultrazvučna pregleda dojke i uzeto je 68 uzoraka krvi za PSA test – kaže dr Pavlović i dodaje da su ovakvi pregledi od velikog značaja jer mogu da ukažu na rane promene.

Od 68 urađena PSA testa, kako kaže, 6 uzoraka je odstupilo od normalnih vrednosti i tim ljudima je savetovano da rade dodatnu dijagnostiku. Kada je reč o ultrazvučnim pregledima dojke, bilo je žena koje su  savetovane da obave skrining mamografiju, što ne znači da su njihovi nalazi visokorizični, nego da prosto zahtevaju dalju dijagnostiku.

-Ovog vikenda smo radili preventivne ultrazvučne preglede štitne žlezde i uzimali materijal za hormone štitne žlezde. U dva dana, koliko su trajali pregledi, ultrazvučno su pregledana 52 pacijenta, a uzeta su 173 uzorka krvi za hormone štitne žlezde – kaže dr Pavlović.

Praksa preventivnih pregleda u Domu zdravlja Bujanovac trebalo bi da se nastavi i ubuduće. Još uvek se ne zna koja vrsta pregleda i kada će se raditi, ali će građani biti na vreme obavešteni.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *