Hitna: Nije povećan broj pacijenata zbog leta u oktobru

Bujanovac, 24. oktobar 2023. Za razliku od ostalih delova zemlje nagla promena temperature u prethodnih nedelju dana nije dovela do povećanog broja intervencija  Službe hitne pomoći u bujanovačkog Doma zdravlja.  U proseku 40 pacijenata dnevno zatraži hitnu pomoć, što je po rečima glavne medicinske sestre Marije Dimitrijević, normalna i očekivana brojka.

-Nekih posebnih odstupanja nema. U toku jučerašnjeg dana Hitnoj pomoći se javilo 7 pacijenata u toku dana i 33 u toku noći i to je uobičajan broj – kaže Dimitrijevićeva.

Da situacija nije ista u ostatku Srbije potvrđuje činjenica da u poslednjih nekoliko dana lekari Urgentnog centra imaju povećan broj pregleda i prijema i dvostruko više pacijenata koji su doživeli infarkt, potvrdio je za RTS prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra UKCS.

„Kako je skočila dnevna temperatura, tako je i porastao broj pregleda u Urgentnom centru. Naime, mi smo preko vikenda imali preko 300 pregleda samo u kardiološkoj ambulanti, od čega je bilo oko 180 pregleda kardioloških bolesnika, a čitav Urgentni centar je imao preko hiljadu pregleda, što je za 50 odsto više no inače“, naglasio je profesor.

On dodaje da kod pacijenata koji su hronični kardiovaskularni bolesnici dolazi do povećane dinamike krvnih sudova, što dovodi do promena krvnog pritiska.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *