Sud kaznio sa pola miliona dinara hotel ministra Tončeva

Foto Institut

Bujanovac, Niš, 25. oktobar 2023. (Foto JV) – Hotel New City u Nišu, u vlasništvu ministra Novice Tončeva, pravosnažno je kažnjen sa 470.740,53 dinara zbog otkazivanja debate o slobodi govora Instituta za evropske poslove pre četiri i po godine. Ovu odluku doneo je Trgovinski sud.

Južne vesti podsećaju da je aprila 2019. godine Olja Bećković trebalo da moderira debatu u hotelu New City u Nišu i razgovara o slobodi medija sa profesorom medijske etike Čedomirom Čupićem, sportskim komentatorom Milojkom Pantićem, novinarkom Vesnom Mališić i voditeljem Ivanom Ivanovićem, u organizaciji Instituta za evropske poslove, koji podseća da je i Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević prvobitno potvrdila, a potom i okazala svoje učešće.

Debata, međutim, nije održana, jer je otkazana u poslednji čas, uz obrazloženje iz hotela da je sala potopljena. Organizatori su sumnjali da je reč o sabotaži, jer je vlasnik hotela istaknuti član SPS, sada ministar bez portfelja Novica Tončev, koji je uveravao da nema cenzure, već havarije.

Insitut je osporio tvrdnje hotela o havariji, a ističu da iako su im tuženi platili skoro 500.000 dinara odštete, najveći gubitak je ostao – nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama.

Ipak, Institut je prvo tražio naknadu štete zbog kršenja ugovora, a potom i tužio hotelPosle više od 4 godine sudski proces je pravnosnažno okončan odlukom Privrednog suda u Nišu.

Novinari Južnih vesti imali su uvid u presudu, u kojoj su opisane i izjave više svedoka koji su potvrdili da na dan otkazane debate nisu videli majstore u hotelu, a predstavnici organizatora nisu dozvolili da vidi u kakvom je stanju sala nakon poplave.

Ocenjujući njihove iskaze sud je utvrdio da havarija zbog koje su otkazali debatu o slobodi medija nije bila „viša sila“, jer da je tako morala bi da bude prijavljena EPS-u i Vodovodu zbog isključenja struje i vode.

U konkretnom slučaju sud je utvrdio, a na osnovu obaveštenja EPS i JKP Naissus da na dan 21 da. i 22.04.2019. godine nije bilo neplaniranih prekida u snabdevanju električnom energijom na objektu tuženog, niti je bilo prijave kvara u pogledu vodovodne instalacije, odnosno isti je otklonjen u roku od dva do tri sata odnosno najkasnije do 14-15 časova, kako su radnici tuženog saglasno izjavili, iz kojih razloga se ne može govoriti o višoj sili usled koje tuženi nije mogao da odgovori svojoj obavezi. Ovo naročito i iz razloga jer je tuženi imao adekvatnu zamenu za tu salu Metropoliten koja prima 120 gostiju, a direktorka tuženog je izjavila da ne zna koji je još događaj tog dana organizovan u hotelu, dok je tužilac predložio da se debata odloži i u lobiju hotela samo da se debata ne bi otkazala“ – piše između ostalog u presudi.

Tončev sada bez komentara, Institutu i dalje otkazuju javne sale

„Mi na poplavu nismo mogli da utičemo, a ukoliko sud bude smatrao drugačije, platićemo štetu“ – rekao je ranije Novica Tončev, sada ministar u Vladi, ali je danas izostao njegov komentar Južnim vestima. Ranije je takođe rekao i da je hotel „javna ustanova i nije stranački obojen“.

Institut za evropske poslove međutim ostaje pri stavu da je ovo bio primer sabotaže i sužavanja prostora za dijalog o važnim temama za sve građane.

Zaključuju i da će ova pravnosnažna presuda poslužiti kao podsetnik da se mora poštovati princip slobode izražavanja i pravo na javne diskusije u svim segmentima društva, bez ozbira na političku pripadnost ili nečije interese, jer ovakvi primeri narušavaju demokratske procese.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *