Vučić i Kurti sutra u Briselu, očekuje se sastanak

Bujanovac, 25. oktobar 2023. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti pozvani su u Brisel 26. i 27. oktobra kako bi se sastali na marginama samita lidera Evropske unije, rekao je u utorak portparol EU Peter Stano.

Da li će doći do susreta Stano nije mogao da potvrdi, ali je naglasio da je poziv upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom „u znak podrške dijalogu“, kao i o putu napred u procesu primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Vučić i Kurti bi trebalo da imaju odvojene razgovore sa predstavnicima EU, bez zajedničkog sastanka u četvrtak, a mediji izveštavaju da su lideri prihvatili poziv.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da očekuje da će se u naredna dva-tri dana sastati sa Kurtijem u Briselu.

Portparol EU je istakao  da su predstavnici Kvinte, prilikom posete 21. oktobra u Prištini i Beogradu, izneli novi predlog o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

-Razgovori tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namere da se on zameni. Razgovarano je o različitim predlozima i idejama, neki od njih u pisanoj formi, i ove diskusije će se nastaviti. Ovo takođe, uključuje moderan evropski predlog (statuta) Zajednice opština sa srpskom većinom – rekao je on.

Po njegovim rečima, EU očekuje „brzo delovanje strana“, koje će pokazati da su posvećene nastavku procesa normalizacije – ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova ili odlaganja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *