Promocija knjige Aleksandra Pavlovića: Srbi i Albanci su vekovni prijatelji

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 28. oktobar 2023. Kako su kroz istoriju Srbi videli Albance, kako su kroz vekove sagledavali svoje odnose, zašto je Kosovo njihov centralni kulturni i nacionalni simbol – pitanja su na koja Aleksandar Pavlović pokušava da odgovori u knjizi „Imaginarni Albanac: Simbolika Kosova i figura Albanca u srpskoj kulturi“, promovisanoj u petak u Bujanovcu.

Promocija je održana u Domu kulture, a o knizi su razgovarali Nikola Lazić, urednik portala “Bujanovačke”, Nedžmedin Ademi, magistar sociologije iz Preševa i autor Aleksandar Pavlović, kulturolog iz Beograda.

Urednik portala „Bujanovačke“ Nikola Lazić istakao je da knjiga prikazuje pravu istorijsku sliku odnosa između Srba i Albanaca i demistifikuje narativ u kome živimo.

-Živimo u narativu u kome su Srbi i Albanci podeljeni na dobre i loše momke, zavisno od toga sa koje strane se gleda. Postoji ogromna polarizacija i plašim se da smo svedoci (ne svojom krivicom) toga da smo jedni od drugih sve udaljeniji, za šta su krive vladajuće političke elite – rekao je Lazić.

Dešavanja na severu Kosova dodatno, kako kaže, kvare klimu i duboko je uveren u to da su građani najveća žrtva politike, jer su svakodnevno izloženi generalizaciji, manipulaciji, stereotipima i podeli ljudi po svim osnovama, a sve to, po njegovim rečima, vodi u propast.

Kao preporuku za čitanje knjige Lazić ističe činjenicu da će ona čitaocima razbiti stereotipe i predrasude koji su prisutni i kod Albanaca i kod Srba, a tiču se predstave koju jedni o drugima imaju.

-Albanci nisu naši neprijatelji – dodao je Lazić.

Nedžmedin Ademi, magistar sociologije iz Preševa primetio je da autor knjige ne želi da suočava Albance sa Srbima, nego piše o tome šta se „priča“ o Albancima, o tome kako se stigmatizira Albanac u srpskom miljeu.

-Krajnji cilj svakog naučnika je da otkrije istinu. Pavlović je pokušao da dekonstruiše pogled na „onog drugog“ – rekao je Ademi.

Mladi čovek koji se oslanja samo na istoriju, kaže Ademi, mogao bi da zaključi da između Srba i Albanaca postoji dubok jaz i nepoverenje, suočavanje i protivljenje.

-Korist ove knjige je što nam autor govori da neprijateljstvo između ova dva naroda nije istorijsko, već da su do početka 19. veka Srbi imali dobar odnos sa Albancima. On nam kroz različite primere govori o međusobnom poštovanju, uvažavanju i dostojanstvu – rekao je Ademi.

Po njegovom mišljenju, autor menja percepciju o Albancu, o tome da je on varvarin, divljak i neprijateljski raspoložen.

Poslednji o knjizi govorio je njen autor Aleksandar Pavlović.

-Dve suštinske stvari o sadržaju ove knjige rekli su govornici pre mene. Jedna je da Srbi i Albanci nisu večiti neprijatelji, već naprotiv, izvori koje imamo do kraja 19. veka govore da su stavovi Srba bili pozitivni. Druga stvar je da se mržnja i neprijateljstvo stvaraju, kao i patriotizam, ne rađamo se s tim. Nema ničega prirodnog u tome da nekog smatrate neprijateljem – zaključio je Pavlović.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *