Pomoć za bujanovačke Rome, cepači drva, mašine za šivenje, alat i oprema (FOTO)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 30. oktobar 2023.- Jedanaestoro bujanovačkih Roma dobilo je cepače za drva, mašine za šivenje i alat za zidarske i fasaderske radove. Radi se o ekonomskim grantovima u visini od 1.500 do 2.500 evra Romima sa teritorije opštine Bujanovac, povratnicima po readmisiji i pripadnicima ostalih teže zapošljivih grupa. Mašine i opremu dobitnicima je uručio Adem Salihi, odbornik u SO Bujanovac.

Opština Bujanovac raspisala je konkurs u oktobru prošle godine i učestvala je sa 20 odsto sredstava u projektu koji sprovodi Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V. (ASB), a finansira Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u okviru projekta “Tehnička podrška i podrška u zapošljavanju za Rome i Romske organizacije u Srbiji”.

Pomoć je jednokratna i bespovratna. Mašinama i alatom koji su dobili moći će da pokrenu i razvije sopstveni biznis, a sve u cilju poboljšanja uslova života.

-Konkurs je otovren još oktobra prošle godine, a ko će dobiti sredstva za kupovinu mašina odredila je komisija iz Beograda. Oni su obišli domaćinstva prijavljenih i po svojim kriterijumima odredili ko će dobiti sredstva. Procenjivali su po materijalnom stanju, broju dece, da li u porodici ima bolesnih itd. – kaže za Bujanovačke jedan od lidera Roma Ibro Idić.

Petoro Roma, kako kaže, dobilo je cepače za drva, troje Roma mašine za šivenje, dok je troje njih dobilo alat za zidarske i fasaderske radove.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *