Kosovska vlada pridužila rok za zamenu tablica

Bujanovac, 31. oktobar 2023. Kosovska vlada donela je u ponedeljak odluku da se produži rok za preregistraciju vozila i omogući onima koji poseduju tablice gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija da pređu na RKS do 1. decembra 2023. godine.

U pitanju su tablice sa oznakama gradova KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA, a iz kosovske vlade poručuju da ova promena dolazi kao rezultat „nedavne velike potražnje za registracijom vozila na RKS“, javlja Kossev.

Ova odluka predviđa, preciziraju, da nakon 1. decembra, vozila koja su registrovana u periodu od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija, više neće imati mogućnost da se registruju na RKS, ulaze ili prometuju na teritoriji Kosova.

Da će kosovska vlada produžiti ovaj rok, već se dalo naslutiti kada je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, prošle nedelje potvrdio da su iz regiona uputili zahtev Prištini da produži rok za preregistraciju i omogući onima koji poseduju KM tablice da pređu na RKS.

Eljšani je u izjavi za KoSSev tada naveo da Kosovska policija na Severu „ne izdaje kazne onima koji imaju KM tablice upravo zbog toga što sada nije moguće preregistrovati automobile na RKS“.

Pitanje registarskih tablica koje za gradove na Kosovu izdaje Republika Srbija (KM, ĐA, PR, PE, PZ, GL i UR), a koje Priština smatra nelegalnim, počelo je da se pokreće još u septembru 2021. godine, odnosno po isteku drugog petogodišnjeg produžetka dela Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, kada su u pitanju KS tablice. To je izazvalo 13-dnevnu krizu na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska vlada tada je zapravo donela odluku o uvođenju reciprociteta, uvevši probne tablice za automobile sa srpskom registracijom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *