Učenici iz Nesalca i Levosoja organizovali šahovski turnir na bujanovačkom trgu

Piše: I. Jovanović

Škola tolerancije i strpljenja

Bujanovac, 31. oktobar 2023. – Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Levosoja i „Ali Bektaši“ iz Nesalca  organizovali su šahovski turnir na gradskom trgu u Bujanovcu, a građani su imali priliku da sa decom provere umeće u drevnoj igri na 64 polja.

Šahovski turnir je kruna projekta koji traje od aprila u organizaciji Koordinacionog tela, u saradnji sa Grupom 484, fondacijom Pestaloci iz Švajcarske i Ministarstvom obrazovanja.

-U projektu su učestvolali učenici od petog do osmog razreda, koji su na radionicama učili tajne šaha, a ujedno se učili toleranciji, drugarstvu, srtpljenju – kaže za Bujanovačke koordinatorka projekta i nastavnik veronauke u OŠ „Vuk Karadzić“ u Levosoju Danijela Nikolić.

Koordinator projekta za OŠ „Ali Bektaši“ iz Nesalca je nastavnik ove škole Ibrahim Rustemi.

-Turnir u šahu je konačan produkt, deca su se lepo družila i želela bi da nastave druženje. Njihov cilj je da od lokalne samouprave dobiju neku prostoriju koja bi im u budućnosti služila za igranje šaha i međusobno druženje, pa ćemo videti da li ćemo uspeti u tome.

Građani su mogli da odmere snage sa đacima

Osnove šaha deca su učila od nastavnika matematike u levosojskoj školi Novice Zlatanovića.

Stefana Stojimenović, učenica osmog razreda u Levosoju, već godinu dana aktivno igra šah i ovo joj nije prvo takmičenje.

-Prošle godine sam išla na okružno takmičenje, na kome sam osvojila drugo mesto, a zatim i na Republičko. Šah je sjajan, uči nas strpljenju, uči nas logičkom razmišljanju a usput se igramo – kaže Stefana za naš portal.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *