Muke bujanovačkih poljoprivrednika zbog suve zemlje

Bujanovac, 2. novembar 2023. (Foto ilustracija) – Zbog suve zemlje poljoprivrednici iz bujanovačkih sela ne mogu da na vreme obave setvu. Dragan Nakić, iz sela Rakovac, kod Bujanovca, i ove godine je na vreme nabavio seme i gorivo kako bi u optimalnom roku obavio setvu pšenice. Nažalost to još uvek ne može da uradi jer je zemlja toliko suva da ne može ni da pomisli da traktorom uđe u njive, piše Jugmedija.

“Setvu pšenice u mom selu obavljaju samo oni koji imaju traktore veće snage i jednobrazne plugove. Kažu da je zemlja gotovo bez vlage da su zbog toga morali prilikom oranja jednog hektara dva puta da klepaju raonike kako bi završili započeti posao”, kaže Nakić.

On se, međutim, nada da će uskoro pasti dovoljno kiše koja će mu omogućiti da pripremi zemlju za setvu, poseje pšenicu, i u žetvi ponovo ostvari željene prinose.

Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivrednoj službi, savetuje:

“Poljoprivredni proizvođači koji će sejati ozima strna žita na težim tipovima zemljišta kao što je gajnjača i smonica treba da sačekaju da padne preko trideset litara kiše po metru kvadratnom pa tek da uđu u svoje njive i obave osnovnu pripremu zemljišta na dubini od 15 do 20 centimetara i predsetvenu pripremu zemljišta na dubini od 5 do 10 centimetara“, kaže Lazović Đoković.

Oni, prema njenim rečima, nikako u setvi ne bi trebalo da koriste seme sa tavana koje je dosta lošeg kvaliteta i ima veliku primesu bolesti na zrnu zato što su prošle godine u maju i junu mesecu bile velike padavine, pa poljoprivredni proizvođači nisu bili u mogućnosti da zaštite svoje useve pšenice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *