Naprednjaci predali republičku listu koja nosi Vučićevo ime

Bujanovac, 2. novembar 2023. (Foto ilustracija)- Srpska napredna stranka (SNS) predala je Republičkoj izbornoj komisiji listu za parlamentarne izbore 17. decembra sa overnim potpisima birača, piše N1.

Uz predsenika SNS Miloša Vučevića i potpredsednika stranke, predaji su prisustvovali i koalicioni partneri Rasim Ljajić, Milan Krkobabić, Milan Stamatović i Nenad Popović.

Vučević, koji je prvi na listi, izjavio je da je uveren u pobedu liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ na parlamentarnim izborima 17. decembra.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo je da izborne liste mogu biti podnete do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

„Izborne liste mogu podneti političke stranke, koalicije političkih stranaka, odnosno udruženja građana koje podnesu 10.000 pravno valjanih overenih izjava birača“, izjavio je za RTS.

Kako je pojasnio, izuzetak su stranke nacionalnih manjina za koje je neophodno da podnesu najmanje 5.000 overenih izjava birača.

Vanredni parlamentarni izbori i izbori u 65 gradova i opština raspisani su 1. novembra.

Parlamentarni izbori 17. decembra biće četvrti vanredni od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. Samo jednom u proteklih jedanaest godina poslanici su odsedeli čitav mandat u Skupštini – od 2016. do 2020.

Zahtevi za raspisivanjem vanrednih izbora krenuli su sa protesta „Srbija protiv nasilja“ koje mesecima organizuje deo parlamentarnih stranaka nakon dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 19 osoba, među njima najviše dece.

Stranke koje su organizovale proteste najavile su zajedničko učešće na predstojećim izborima.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *