U Bujanovcu 99 fakultetski obrazovanih osoba bez posla (Grafika)

Piše: I. Jovanović

Ukupan broj nezaposlenih i njiohova stručna sprema

Broj nezaposlenih i stručna sprema

Bujanovac, 2. novembar 2023. – Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Bujanovcu nalazi se 3.513 nezaposlenih,  od toga 99 sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše ekonomista. Slična situacija je i u opštini Preševo, gde je od ukupno 3.762 prijavljenih njih 76 sa završenim fakultetom (Podaci zaključno sa 30.9.2023.). Ove dve opštine, dakle, imaju ukupno 7.275 zvanično nezaposlenih, ili oko 10% od ukupnog broja stanovnika (Bujanovac ima 41.068 a Preševo 33.449). Oni koji rade, prosečno zarađuju oko 60.000 dinara mesečno, što spada među najniže plate u Srbiji.

U Bujanovcu je najviše nezaposlenih sa četiri razreda osnovne škole – 2.120, dok je sa završenom osnovnom školom prijavljeno njih 99. Sa srednjom školom prijavljeno je ukupno 1.090 Bujanovčana, od toga 410 sa trećim i 680 sa četvrtim stepenom. Sa visoko kvalifikovanom srednjom stručnom spremom ( V stepen) prijvljene su 3 osobe.

Sa višom školom (VI-1 stepen) na evidenciji NSZ u Bujanovcu prijavljene su 32 osobe, sa specijalističkim strukovnim studijama (VI-2 stepen) 70, dok je sa završenim osnovnim četvorogodišnjim akademskim studijama prijavljeno njih 99.

Među nezaposlenima koji su prijavljeni sa fakultetskom diplomom, najviše je diplomiranih ekonomista – 29, dok je master ekonomista 8. Diplomiranih pravnika ima 11, doktora stomatologije 7, master učitelja 5, profesora razredne nastave 4, dok je najmanje doktora medicine i njihov broj je 3.

Sajam zapošljavanja u Bujanovcu: Posao za 80 ljudi

U Preševu je, kao i u Bujanovcu, najiše prijavljeno osoba sa četiri razreda osnovne škole – 2.145, dok je sa završenom osnovnom školom prijavljeno njih 5. Sa sednjom školom prijavljeno je ukupno 1.486, od toga 349 sa trećim stepenom i 1.137 sa četvrtim stepenom srednje škole. Sa visoko kvalifikovanom srednjom stručnom spremom (V stepen) prijvljena su 3 lica.

Nezaposleni sa fakultetskom diplomom

Završenu višu školu (VI-1 stepen) imaju 22 prijavljena, sa specijalističkim strukovnim studijama (VI-2 stepen) 24, dok je sa osnovnim četvorogodišnjim akademskim studijama prijavljeno njih 76. Sa završenom magistraturom prijavljena je jedna osoba.

Kao i u Bujanovcu, na evidenciji NSZ u Preševu najviše je prijavljenih diplomiranih ekonomista – 13, zatim slede diplomirani pravnici – 11, doktori medicine – 8 i doktori stomatologije – 6. Po petoro prijavljenih je profesora razredne nastave i diplomiranih psihologa.




One thought on “U Bujanovcu 99 fakultetski obrazovanih osoba bez posla (Grafika)

  1. Nemanja

    Haha bas je ona strucna pa nema gde
    tesko nama sa takvim strucnjacima
    to je zluopotreba polozaja i stranacko namestanje
    supruga na radno mesto dovodi svoju zenu
    sramota 21. vela ste pa nema gde

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *