Lutviu o otvaranju kancelarije NSA u Novom Pazaru: Mi smo blizu svakog Albanca

Bujanovac, 8. novembar 2023. (Foto Bujanovačke: Novi Pazar)- Bolja komunikacija sa Albancima koji žive u Sandžaku razlog je otvaranja kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Novom Pazaru, rekao je predsednik te institucije sa sedištem u Bujanovcu Nevzad Lutviu. Za njegov predlog glasalo je 8 od 15 članova NSA. Iako nije mogao da precizira tačan datum otvaranja, Lutfiu je kazao da taj datum „nije daleko“, te da već gledaju kako da nađu prostorije.

Kako je objasnio za novopazarski portal Freemedia, otkada je izabran rekao je da će NSA biti blizu svim Albancima ma gde živeli.

“Prvog dana kada sam izabran na čelo Nacionalnog saveta Albanaca rekao sam da će naša institucija biti blizu svakog Albanca, ma gde oni živeli. Pošto na zadnjem popisu stanovništva imamo dobar broj Albanaca i u Novom Pazaru, želimo da i tamo da otvorimo kancelariju našeg Saveta, jer hoćemo da budemo blizu i njih, ali i onima u drugim delovima Srbije”, rekao je Lutfiu.

Nacionalni savet Albanaca otvara kancelariju u Novom Pazaru

Prema rezultatima popisa 2022, u Novom Pazaru živi 200 Albanaca, a u Tutinu i Sjenici, opštinama koje mu gravitiraju, 16 odnosno 11.

Ukupno u Srbiji živi 61.687 Albanaca, najviše u Pčinjskom okrugu-gotovo 57.000, gde čine trećinu ukupnog stanovništva.

U Vranju ih živi 19, Nišu 78, Beogradu 851…

Popis: Albanci čine trećinu stanovnika Pčinjskog okruga

 

Ocenio je da NSA ima dobru saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) sa kojim, kako kaže, dele iste ciljeve i teme.

“Imamo dobru saradnju sa BNV. Imam i prijateljske razgovore sa nekoliko njih. Naravno da ćemo sarađivati”, zaključio je Lutfiu.

On je dodao da će se ta kancelarija u ovom gradu baviti istim temama kao one na jugu države. Sedište NSA je u Bujanovcu a kancelarije u Preševu i Medveđi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *