CRTA poziva građane da prijave izborne nepravilnosti

Bujanovac, 9. novembar 2023. – Svi građani koji primete bilo kakve nepravilnosti tokom glasanja na izborima 17. decembra, ili tokom kampanje, mogu se obratiti nevladinoj organizaciji CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) koja će posmatrati glasanje.

„Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, koje često nazivamo kupovinom glasova, krivično je delo koje se goni po službenoj dužnosti, te se krivična prijava protiv onoga za koga smatrate da je ovo delo učinio može podneti nadležnom javnom tužilaštvu, a to je osnovno javno tužilaštvo na teritoriji na kojoj je ovo delo učinjeno“, navode iz CRTA-e u saopštenju.

U tekstu se podseća da birači, ako primete nepravilnosti koje se ne tiču direktno njih kao što su narušavanje tajnosti glasanja birača, vođenje paralelne evidencije birača, kupovina glasova, glasanje bez dokumenata, bugarski voz, odnosno unapred popunjeni listići za glasanje i druge, osim što ih mogu prijaviti policiji i tužilaštvu, mogu o tome da obaveste i posmatračku misiju Crte na broj 063 591 585, i „dobiju savet kako da postupaju“.

Nepravilnosti u kampanji, kao i kupovina glasova, mogu se prijaviti i mejlom na prijavi@crta.rs
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *