75. rođendan Biblioteke u Bujanovcu (FOTO)

Piše I. Jovanović

Bujanovac, 14. novembar 2023. – Biblioteka je više od zgrade knjiga, ona je živo srce zajednice, mesto gde se snovi rađaju i gde se ostvaruje potraga za znanjem. Ona je mesto susreta, mesto na kom se okupljaju ljudi različitih interesovanja i dele svoje iskustvo, ona obogaćuje naše duše i povezuje nas sa zajednicom – rekao je direktor biblioteke „14. novembar“ Ekrem Džemailji na obeležavanju 75. godišnjice postojanja biblioteke u Bujanovcu.

Dan biblioteke „14. novembar“ obeležen je u utorak u maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu. Svečanosti su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola, direktori škola, nastavnici, učitelji, predstavnici lokalne samouprave i ostali mnogobrojni građani.

-Naša biblioteka nastoji da bude središte obrazovanja, inspiracije i kulture. Sa ponosom ističemo našu široku paletu knjiga i časopisa i naša misija je da pružimo podršku učenju, čitanju i stvaralaštvu – rekao je Džemailji i zahvalio se svima koji čine biblioteku i koji su došli da obeleže svečanost.

Pisci Miodrag Tomić, Ajvanho Ismailović i Jajdze Kasumi predstavili su se svojim stihovima, a zatim su učenici četvrtog razreda OŠ “Branko Raičevič” u Bujanovcu izveli predstavu po motivim dečijeg romana “Od čitanja se raste” autorke Jasminke Petrović.

Nakon toga učenica sedmog razreda OŠ „Bora Stanković“ iz sela Klenike, Milica Aleksić, pročitala je tekst koji je napisala za Dan biblioteke.

Zatim su se nizali recitatori Eriola Bajrami, Amela Selmani, Šaip Ramadani, Lum Mejdiji i Rafet Selimi, koji su recitovali stihove na albanskom jeziku.

Za muzički deo bila je zadužena učenica osmog razreda OŠ „Branko Radičević“, Šejla Demiri, koja je odsvirala kompoziciju na violini.

Na samom kraju naj čitaoci za 2023. godinu dobili su od biblioteke na poklon knjige.

-Obeležavanjem ovog dana Biblioteka „14. novembar“ u Bujanovcu imala je za cilj da se kroz pesnički izraz promoviše čitanje, pisanje, objavljivanje poezije i da podrži jezičku raznolikost. Mnogo smo srećni što smo uspeli da okupimo decu i zahvaljujemo se dragim posetiocima koji redovno prate naša kulturna dešavanja – rečeno je u odjavi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *