Vrtić u Žbevcu bez centralnog grejanja, greje se samo jedna prostorija kaminom na drva

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. novembar 2023. (Foto arhiva) – Istureno odeljenje bujanovačkog vrtića „Naša radost“ u selu Žbevac, u kome boravi devetoro predškolaca, nema centralno grejanje već tri godine. Direktor vrtića Milovan Aleksić je, po rečima majke jednog predškolca, bez saglasnosti roditelja doneo odluku da se samo jedna prostorija u vrtiću greje na drva, a da ostale ostaju hladne do sledeće godine za kada im je obećao da će centralno grejanje biti uvedeno. Opštinski prosvetni inspektor Agim Rašiti rekao je za Bujanovačke da je upoznat sa slučajem i da će „narednih dana“ izaći na teren. Pokušali smo da kontaktiramo i direktora vrtića „Naša radost“ Milovana Aleksića i da saznamo njegovu verziju ovog problema, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Vrtić se nalazi pored Osnovne škole „Dragomir Trajković“ i do pre tri godine škola i vrtić su koristili isto grejanje, odnosno bili su povezani. Kada je u školu došao novi direktor Đorđe Mitić (koji je sada u penziji) rekao je da kotao nema dovoljan kapacitet da bi grejao i vrtić, pa su presečene cevi – objašnjava majka jednog od predškolaca Jovana Trajković.

Dopis Školske uprave Leskovac

Direktor vrtića „Naša radost“ Milovan Aleksić doneo je tada, kako kaže, kamin koji je postavljen u prostoriji u kojoj deca borave, tako da se jedino ona greje. Hodnik, toalet su hladni, ne greju se, i tako je već tri godine unazad.

-Aleksić nam je ranije obećao da će ove godine biti grejanja, ali po svemu sudeći ostalo je samo na obećanju. Tražila sam da svi roditelji održimo sastanak sa njim, ali se on u dogovoreno vreme (20. oktobar petak u popodnevnim časovima) nije pojavio – kaže Trajkovićeva.

Pošto se tog petka nije pojavio, naknadno im je zakazan sastanak za 23. oktobar (ponedeljak) na kome se Aleksić opet ne pojavljuje, uz obrazloženje da je povredio nogu.

Žbevac: Dogradnja škole po planu

-Pisali smo prosvetnoj inspekciji u Vranju i obećali su nam da će bujanovačka inspekcija izaći na teren i proveriti o čemu se radi. Ništa se nije desilo. Zatim smo pisali i Školskoj upravi Leskovac, odakle su rekli da će bujanovačka inspekcija preuzeti slučaj – kaže naša sagovornica.

Sastanak na koji se Aleksić konačno pojavljuje održan je prošle srede (8. novembar) u Žbevcu i na njemu, kako kaže, roditeljima nije bilo dozvoljeno ništa da kažu.

-On je zatim pismenim putem obavestio Upravu u Leskovcu da smo mi sklopili dogovor da grejanje bude tek sledeće godine, iz finansijskih razloga, a da se ove godine deca greju na drva. Bez našeg pristanka poslao je to obaveštenje – objašnjava Trajkovićeva.

Sutradan je roditelje zvao pravnik iz vrtića da potpišu saglasnost da grejanje bude na drva, što niko od roditelja nije učinio.

Poslednje što roditelji znaju je da je u ponedeljak (13. novembar) direktor Aleksić pismenim putem obavestio vaspitača da je tražio sredstva od Koordinacionog tela za grejanje u selima Žbevac i Spančevac i da čeka odgovor od njih.

-Deset godina je on direktor vrtića u Žbevcu  i deset godina se ništa nije promenilo. Doneo je pet polica u vrtić i ništa više od toga. Tepih je star, nije krečeno, prozori su stari, krov prokišnjava, uslovi su katastrofalni – dodaje naša sagovornica.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *