Slavi se Đurđic u Lopardincu (video)

Bujanovac, 16. novembar 2023. Meštani sela Lopardince kod Bujanovca danas slave Đurđic, praznik u narodu poznat i kao Mali Đurđevdan. Proslava slave počela je sečenjem slavskog kolača u seoskoj crkvi posvećenoj Svetom Georgiju, uz prisustvo sveštenika Novice Nikolića i mnogobrojnih vernika.

Predsednik Mesne zajednice Lopardince Goran Kostić, preko našeg portala, čestitao je slavu  svim meštanima i vernicima i poželeo im puno zdravlja i sreće.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje – kao praznik Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija (Đurđic) i 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti (Đurđevdan).

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

Narodno verovanje je i da zima dolazi s Đurđicom, a odlazi sa Đurđevdanom (6. maj). Prema narodnom verovanju, od 16. novembra, pa sve do 24. novembra vremenske prilike ukazaće nam kakva će biti predstojeća zima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *