Tribina o međuverskoj toleranciji u Bujanovcu: Treba da se volimo

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. novembar 2023. Tribina na temu „Međuverska kultura do verske tolerancije“ u organizaciji Centra za demokratiju i edukaciju Dolina, održana je u četvrtak u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu. Tribini su prisustvovali učenici srednjih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“, a o toleranciji su govorili bujanovački sveštenik Mićo Zelenović i glavni imam u Preševu Džemaledin Hasani.

-Međunarodna kultura prema verskoj toleranciji je važna tema u svetu gde postoji mnogo verskog i kulturnog diverziteta. Ova tema se fokusira na razvoj otvorenog i tolerantnog okruženja prema različitim verskim verovanjima – rečeno je u uvodnom delu.

Ključne tačke koje su obuhvaćene ovom temom su: poštovanje verskog diverziteta, međureligijski dijalog, tolerancija i sloboda verskog verovanja i obrazovanje o različitim verovanjima. Naglasak je stavljen na diskutovanju o odnosima među različitim religijama na lokalnom nivou.

Pitanja na koja su panelisti odgovarali ticali su se istorije Bujanovca i Preševa i toga kako je ona uticala na formiranje međureligijske kulture, zatim kako može da se unapredi verska tolerancija i koje su zajedničke vrednosti koje dele verske zajednice u Bujanovcu.

-Islamska i pravoslavna verska zajednica u Preševskoj dolini nikada nisu bile suočene sa međureligijskim i međuverskim problemima. Islam nam preporučuje da budemo tolerantni prema drugima i da ne vršimo bilo koju vrstu diskriminacije prema ljudima druge vere. Nema blagostanja bez tolerancije među ljudima – rekao je imam Džemaledin Hasani.

Sveštenik Mićo Zelenović purio je „da nas gospod Isus Hristos uči kakvi treba da budemo, o tome da nam je od rođenja naložio da se upravljamo onim „kako hoćete da vama čine ljudi, tako činite i vi ljudima“.

-Ako činite dobra dela tražeći nešto zauzvrat, ništa niste bolji od najvećih zločinaca, jer i oni čine i daju da bi dobili mnogostruko nazad. Činite dobro da vam nikad ne dosadi i očekujte platu na nebesima – rekao je Zelenović.

Islamska i pravoslavna verska zajednica imaju zajedničke vrednosti jer, po rečima Zelenovića, imaju iste korene.

-Treba da sarađujemo, moral nam je gotovo identičan, mnogo je toga što nas spaja i zato treba da se volimo, a nikako da se mrzimo – dodao je Zelenović.

Tribina je finansirao kabinet ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština, putem Javnog poziva za finansiranje projekata od javnog interesa koje sprovode udruženja sa teritorija nedovoljno razvijenih opština u 2023. godini.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *