Evo šta Lopardinčani traže od SNS

Piše: I. Jovanović

Goran Kostić

Bujanovac, 20. novembar 2023. Na predizbornoj tribini Srpske napredne stranke (SNS) u nedelju u selu Lopardince kod Bujanovca meštani ovog sela izneli su desetak problema sa kojima se bore već godinama unazad, ali im je rečeno da izdvoje samo dva kako bi se razgovaralo o njihovom rešavanju, pa su Lopardinčani tražili izgradnju kanalizacione mreže i renoviranje seoske škole.

Tribini su prisustvovali predsednik opštinskog odbora SNS-a Nenad Mitrović, potpredsednik stranke u Bujanovcu Milovan Aleksić i koordinator SNS-a za Lopardince, Rakovac i Karadnik Nebojša Kostić.

Tridesetak meštana iznelo je probleme koje selo ima i zahtevalo njihovo rešavanje. Pored toga, tražili su od Mitrovića da održi sastanak sa članovima Mesne zajednice Lopardince i on im je, po rečima predsednika MZ Gorana Kostića, obećao da će se odazvati u najkaraćem roku, tražeći od meštana da odaberu dva problema koji će biti prioritet.

-Kanalizacija je jedan od najvećih problema u našem selu. Bunari su uništeni, nosili smo vodu na analizu i nijedno domaćinstvo nema ispravnu bunarsku vodu. Drugi veliki problem je škola, koja je u katastrofalnom stanju i o svemu tome smo obavestili Mitrovića i ostale– kaže za naš portal Goran Kostić.

Osnovna škola, u kojoj nastavu pohađa četrdesetak učenika i predškolaca, po rečima Kostića, nema menzu za te iste učenike, nema fasadu, nije okrečena više od deset godina, nema ogradu, nema osvetljenje, nema signalizaciju.

Pored ova dva problema koji su, kako kaže, prioritet u selu, Mesna zajednica nema kancelariju, nema mesta na kome bi meštani mogli da se okupljaju i razgovaraju o svojim problemima, što Kostić smatra neophodnim.

Veliki problem je i prevoz dece koja idu u bujnovačku srednju školu. Zbog rekonstrukcije SŠ „Sveti Sava“ nastava se odvija na Ekonomskom fakultetu i to sve u popodnevnim časovama, a linija za prevoz učenika do Lopardninca nema.

-Deca su prinuđena da stopiraju kada se vraćaju kući popodne i uveče, nekima se časovi završavaju u 21:20 i to je jedini način da se vrate kući – objašnjava Kostić.

Sledeći u nizu problema je aktiviranje fudbalskog kluba „Trešnjevka“.

-Da bismo aktivirali FK „Trešnjevka“, koji je ugašen već neko vreme, a bio je ponos i dika sela, potrebno nam je dovođenje struje do stadiona da bismo mogli da završimo započetu svlačionicu. Kako će igrači igrati ako nemaju svlačionicu – kaže Kostić.

U Lopardincu su nedavno asfaltirane dve ulice u dužini od 950 metara, a finansijer projekta je Vlada Srbije preko Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu. Međutim, problem koji se sada javlja je taj što jedna od novih ulica nema nikakvo osvetljenje.

-Zahvalni smo što smo dobili te dve ulice, ali bi trebalo da se postavi i osvetljenje. Pored toga, tri, četiri sokaka u selu nemaju ni bandere postavljenje – dodaje Kostić.

Meštani su na kraju tražili i asfaltiranje puta od Lopardninca do Rakovca, čija je dužina oko 2,5 kilometara, ali im je rečeno da taj zahtev otpada u startu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *