Nikola Mitić ponos Bujanovca: Najmlađi trener u Srbiji sa UEFA Pro licencom

Piše: N. Stevanović

 

Bujanovac, 27. novembar 2023. Bujanovčanin Nikola Mitić (32) postao je najmlađi trener u Srbiji sa UEFA Pro licencom, koja znači najviši stepen stručnosti jednog fudbalskog trenera i da može da vodi bilo koji tim na svetskom nivou. Taj podatak je dovoljan da pokaže dokle je Nikola iz malog Bujanovca već sada stigao i u kakve visine ima nameru da se vine, ali to je samo deo onoga što je do sada postigao. Bujanovčanin je deo stručnog štaba beogradskog FK Voždovac, člana Superlige Srbije, kao trener je bio prvak i osvajač kupa Estonije, šest godina je radio kao trener mlađih selekcija Crvene zvezde, a bio je angažovan i u reprezentaciji Srbije.

Trenerskoj karijeri prethodila je igračka, koja bi možda bila blistava da se nisu isprečile povrede, zbog kojih je i prerano  Nikola je iz Bujanovca otišao posle osnovne škole, kao jedan od najtalentovanijih dečaka koji su ikada pojurili za loptom na terenu BSK-a. Iz BSK-a pravo u Čukarički, a bio je pozivan i u mlađe selekcije reprezentacije.

Nikola (levo) iz igračkih dana u beogradskom Sinđeliću

-Igrao sam za nekoliko beogradskih klubova, međutim karijeru sam morao da završim već u 22. godini, zbog povrede kolena, operacija. To, međutim, za mene nije bio oproštaj od fudbala, već početak druge karijere, ove trenerske – kaže Nikola za Bujanovačke.

Prvi trenerski ugovor dobio je u Crvenoj zvezdi, u kojoj radi, stiče znanje i iskustvo sledećih šest godina.

-Prvo sam volontirao nekoliko meseci, pa su posle toga došli i ugovori. Prošao sam sve selekcije Zvezde, od pionira do omladinaca, kao član stručnih štabova, a glavni trener sam bio kadetskoj selekciji. Tu sam trenirao igrače koji sada igraju za prvi tim Crvene Zvezde, a to su, Kosta Nedeljković, Jovan Mijatović, Jovan Šljivić. Bio sam član stručnog štaba u Ligi Šampiona za mlade, gde smo u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom završili kao drugi i prošli u narednu fazu. Tokom perioda u Zvezdi sam kao trener bio deo i pionirske reprezentacije Srbije – priča Nikola.

Posle rada u Zvezdi usledio je prvi inostrani angažman i odlazak u Estoniju, gde dobija posao asistenta prvog trenera u FK Levadia iz Talina.

-Tamo sam proveo nešto više od godinu dana, za to vreme smo osvojili prvenstvo, kup i superkup, na šta je klub čekao 11 godina. Igrali smo kvalifikacije za Ligu konferencija i Ligu šampiona. Decembra prošle godine sam se vratio u Srbiju, u FK Voždovac, kao asistent prvog trenera Marka Savića, kome sam bio pomoćnik i u Levadiji. Radim u ozbiljnom klubu, superligašu, koji, moram da naglasim, ima najmlađi tim u čitavoj Evropi – kaže Nikola.

Njegov talenat, posvećenost i ozbiljan rad pre nekoliko dana su potvrđeni i nagrađeni UEFA Pro licencom. Koliko je teško doći do toga znaju njegove kolege.

-Kod nas je skoro nemoguće, za mladog trenera. Kandidati su često bivši reprezentativci, treneri sa dugogodišnjim iskustvom na najvišim nivoima takmičenja. Ja sam igrom slučaja konkurisao u Litvaniji, dok sam radio u Estoniji. Ceo proces je trajao godinu i po dana – testovi, ispitivanja, zadaci, teorija. Prošao sam sve i od pre nekoliko dana sam trener sa UEFA Pro licencom, najmlađi u Srbiji – kaže on.

Sledeći korak za Nikolu je pozicija prvog trenera neke ekipe, dodaje, međutim, da neće žuriti i da je trenutno potpuno posvećen klubu u kojem sada radi, zadovoljan pozicijom na kojoj je.

Da će Bujanovačke ponovo pisati o njemu i novim uspesima nema nikakve sumnje.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *