Zastave Albanije na zgradama opština u Bujanovcu i Preševu, postavljene ranije zbog proslave u Tirani

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. novembar 2023. Zastave Albanije vijore se danas na zgradama opština Bujanovac i Preševo povodom Dana zastave – nacionalnog praznika Albanaca. Albanske zastave su istaknute još u ponedeljak uveče, dan ranije, zato što su čelnici obe opštine otputovali na proslavu praznika u Tiranu.

Prethodnih godina predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je 28. novembra lično postavljao zastavu Albanije na balkonu zgrade Opštine, što bi aplauzom pozdravili albanski odbornici okupljeni ispred, međutim taj ritual je ove godine izostao i zastava je okačena sinoć. Albanska zastava je postavljena pored zastave Evropske unije i državne srpske zastave.

U Preševu je zastavu okačio predsednik opštine Šćiprim Arifi, o čemu su Bujanovačke pisale.

Arifi u Preševu postavio zastavu Albanije dan ranije

Zastava Albanije je danas istaknuta i na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, predsednika NSA, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *