Ministar ponovo reagovao: Nije tačno da se kroz pasivizaciju Albanci diskriminišu

Bujanovac, 2. decembar 2023. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, koji je istovremeno i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, ponovo je negirao navode da se kroz postupke pasivizacije prebivališta sprovodi diskriminacija nad Albancima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Martinović je reagovao posle tribine Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, održanoj u četvrtak u Bujanovcu, a na kojoj je predstavljeno istraživanje „Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa“.

Izveštaj o pasivizaciji predstavljen u Bujanovcu: Za 10 godina ukinuto najmanje 4.000 adresa Albanaca

„Navodi o sprovođenju pasivizacije kao izraz diskriminatorske politike Republike Srbije prema Albancima na jugu Srbije odbacujemo kao apsolutno netačne. Pitanje postupka i načina pasiviziranja prebivališta je regulisano Zakonom o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, za čiju primenu i nadzor je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dakle, radi se isključivo o primeni zakona, jednakim za sve građane, pod istim uslovima i na isti način, bez izuzetka”, naveo je Martinović u saopštenju objavljenom u petak.

Kako je naveo, tvrdnje da se pasivizacija sprovodi sa namerom da se diskriminišu određene etničke zajednice je samo raspirivanje tenzija što smatra nedopustivim i krajnje neodgovornim.

“Namera u vezi sa pasivizacijom adresa nije usmerena ka diskriminaciji bilo koje etničke grupe, uključujući i albansku zajednicu”, poručuje Martinović.

Istakao je da su tvrdnje o diskriminatorskoj nameri sprovođenja pasivizacije apsolutno proizvoljne i neutemeljene, prema albanskoj ili bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici.

“Republika Srbija je država koja počiva na principima jednakosti, pravičnosti i poštovanja ljudskih i manjinskih prava“, navodi se u saopštenju.

Ministar demantuje da se Albanci brišu iz biračkog spiska i da im se pasivizuju adrese




One thought on “Ministar ponovo reagovao: Nije tačno da se kroz pasivizaciju Albanci diskriminišu

  1. Miki

    Пасивизација! Села и велике куће у околини Бујановца празне. Људи се одселили у иностранству. Пријавио се човек са сталним пребивалиштем у страној држави а треба и овде да има стално пребивалиште у месту у коме дође преко лета на десетак дана. Па где то има?
    У Албанији националне мањине се асимилују и врши притисак да други народи промене веру и националност овде у Србији тражи се немогуће? Докле!!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *