Diplomac Policijske akademije: Ministre, za mene nema mesta u policiji samo zato što sam Albanac

Bujanovac, 7. decembar 2023. Ahmet Bećiri iz Preševa, diplomac Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, tvrdi da za njega nema mesta u policiji samo zato što je Albanac. Zbog diskriminacije kojoj je izložen, kako kaže, Bećiri se obratio ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću otvorenim pismom koje prenosimo u celosti.

Poštovani ministre Gašiću,

Pre svega želeo bih da čestitam na ovakvoj inicijativi. Kolege nesuumnjivo zaslužuju angažman u MUP-u Republike Srbije. Pored navedenog, takođe bih želeo da iskoristim vašu objavu i skrenem pažnju na nejednak tretman prema određenim samofinansirajućim studentima KPU u Republici Srbiji.

Da li je svima rešeno pitanje? Naravno da NE. Primljen je 161 kolega, ali je trebalo da bude primljeno 162. Diskriminacija zbog NACIONALNE PRIPADNOSTI  je razlog, a posledica se ogleda u mom obaveštavanju dana 16.11.2023.godine o tome da ne postoji potreba za mojim angažovanjem jer „nema mesta“ (što je notorna neistina: stranke tj.građani i građanke opštine Preševo i po nekoliko sati čekaju da ostvare svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava- zbog deficita kadra u PS Preševo). Nema mesta za Albanca koji ima osnovne, master i specijalističke studije završene na Kriminalističko-policijskom univerzitetu? Nema mesta u  policijskoj stanici Preševo, Bujanovac, Policijskoj upravi u Vranju možda? Da ne govorim o činjenici da sam jedini Albanac sa juga Srbije koji je došao u Beogradu da se školuje i da završi KPU. Izgleda da obrazovanje nije više ni važno. Srpski jezik poznajem odlično, albanski jezik mi je maternji jezik. Očigledno je da do Vas te informacije na drugi način nikada neće doći, jer postoje neformalne grupe i fantomski pojedinci u MUP-u na jugu Srbije koji sprečavaju tako nešto. 18 meseci su me lagali da ću biti primljen za stalno, da bi na kraju rekli da su mesta zauzeta. Ko ih je zauzeo kada postoji deficit ljudstva na jugu, to je opštepoznato. Takođe mi je sumnjivo jer u kompletnoj PU Vranje ni jedan policijski službenik albanske nacionalne manjine nema završen Kriminalističko-policijski univerzitet. U opštinama gde je većinsko stanovništvo albanske nacionalne manjine, nema policijskog službenika na radnom mestu starešine-oficira sa završenim Kriminalističko-policijskim univerzitetom. Te mi se, hteo ja ili ne da priznam, pitanje pojavljuje u mislima : kako je moguće da za mene nema mesta u PU Vranje, PS Preševo, PS Bujanovac, imajući u vidu da sam prvi Albanac koji je završio Kriminalističko-policijski univerzitet. Ukoliko je tako onda je evidentno da su načela multietničke policije na jugu Srbije narušena i treba ista preispitati, a na osnovu očiglednog činjeničnog stanja i proveriti zašto nekome „smeta“ Albanac sa visokom stručnom spremom koji ima osnovne,master i specijalističke studije sa visoko cenjenog Kriminalističko-policijskog univerziteta. Možda je samo u pitanju koruptivna delatnost određenih starešinskih kadrova.

Radio sam sa ugovorom na određeno u PS Preševo kao mlađi policijski referent do dana 26.07.2022.godine, dok nisam postao „nepodoban“, jer nisam želeo da kršim zakon. Napominjem da sam u toku rada u navedenoj policijskoj stanici uradio 18026 zahteva. Od dana 26.07.2022.godine do dana 16.11.2023.godine, u sedam (7) navrata mi je od strane zaposlenih u MUP-u Republike Srbije-kadrovska služba, traženo da dostavljam identičnu dokumentaciju radi ponovog prijema u radni odnos u MUP-u R.Srbije. Posle 18 meseci čekanja i davanje lažne nade, varali me faktički, iako su znali da na kraju „neće biti mesta“,  dana 16.11.2023.godine su mi vratili papire u kafiću sa komentarom „nema trenutno uslova za vaše angažovanje“. Nema mesta za obrazovanog Albanca koji časno obavljao svoje radne zadatke? O tome mogu naravno da svedoče i građani opštine Preševa. JE LI TO PRAVDA?

Da ne pominjem činjenicu da me niko nije zvao kako bih razdužio uniformu i službenu legitimaciju. Dakle, ovde je u pitanju zlodelo lokalnog karaktera, o kome Beograd ništa ne zna ili je kroz anonimne prijave sačinjene od strane fantomskog pojedinca pogrešno informisan. Tome se mora stati na put, nadam se kroz ovu objavu. Nije retkost čuti da pojedine starešine PU  Vranje PS Preševo srpske nacionalnosti govore:“šta će nam još jedan Albanac“,“on nam samo treba“ i slične neadekvatne rečenice, to svi znaju nažalost, ali niko ne reaguje kako se ne bi „zamerao“ fantomskom pojedincu, jer može imati probleme da podigne ličnu kartu – zamislite to?! U demokratskoj zemlji koja teži Evropskoj Uniji?! O troškovima za državu da ne govorim, ljudi prelaze 100 kilometara kako bi došli za Preševo, što je za svako poštovanje, međutim, zašto je problem da se zaposli lokalni Albanac koji je visoko školovan i kog je država odškolovala sa ciljem da popuni redove u multietničkoj sredini odnosno policiji, što jug Srbije i jeste? Poštuje li se sporazum koji je sklopljen ili je reč o „mrtvom slovu na papiru“? Kako je moguće da ima mesta za manje kvalifikovane ljude, a za mene nema? Zabrinjavajući je i način kako sam to saznao : u lokalnom kafiću u Preševu od strane starešine. Ljudi, da li je MUP Republike Srbije privatna firma ili je državna institucija sa tradicijom? Vraćanje nepotpune dokumentacije u kafiću? Nečuveno. O lažnim diplomama, o ponašanju pojedinih starešina, o sistematizaciju i o nekim drugim nepravičnim stvarima da ne govorim. OVO JE „FLAGRANTE DELICTO“ DISKRIMINACIJA.

Drago mi je da su kolege konačno dobili posao i rešili svoje pitanje, ali me boli nepravda u mom slučaju. Slao sam pismo Vama, kabinetu ministra, predsedniku ove države, ali nikoga nije briga za jednog albanca.Nažalost, prinuđen sam da Vas se obratim ovim putem, jer sumjnam da Vam  ne prenose potpune i istinite informacije. Molim Vas da sprečite nepravdu kojoj sam izložen, Vi to jedino možete.

Preševo,




One thought on “Diplomac Policijske akademije: Ministre, za mene nema mesta u policiji samo zato što sam Albanac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *