Braća Tošiki poklanjaju Žuželjici krst, videće se iz Bujanovca i okoline

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. decembar 2023. Braća blizanci Martin i Marjan Veljanović (1985) iz Bujanovca, poznatiji kao Tošiki, pokloniće crkvi u selu Žuželjica ogroman krst, koji su sami izradili u svojoj radionici. „Da nešto ostane crkvi od nas“, kažu braća za Bujanovačke.

Po Martinovim rečima, izrada gvozdenog krsta je skoro gotova, a dimenzije su impozantne – 10,5 na 7,5 metara. Postavljanje krsta u porti crkve planiraju za sledeću nedelju. „Videće se i iz Bujanovca i okoline“, kaže on ponosno.

-Mi smo Bujanovčani, ali je deda iz Žuželjice i to je naše selo. Vernici smo i ja i brat i hteli smo da nešto ostane crkvi od nas, zato smo rešili da napravimo ovaj krst. Dobili smo blagoslov i od vladike Pahomija i naših bujanovačkih sveštenika i pre nedelju dana počeli sa radom – priča Martin.

Kada se pročulo šta braća rade u svojoj radionici počeli su da im dolaze sugrađani i nude pomoć.

-Dolaze ljudi, drugari, poznanici, neko kupi farbu, neko ostavlja novac, nama ne treba, ne tražimo, ali ljudi hoće da učestvuju, jer vide da je za dobro. Naš drug Dejan Arsić je obezbedio rasvetu za krst, da se vidi, da sija, biće baš lepo – kaže Martin.

Ovo nije prvi put da prave nešto za crkvu, dodaje, ograde oko crkava u Lopardincu i Rakovcu takođe su njihovo delo.

Dar kakav će dobiti Žuželjica planiraju i za bujanovačku gradsku crkvu i još neka sela.




2 thoughts on “Braća Tošiki poklanjaju Žuželjici krst, videće se iz Bujanovca i okoline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *