Kamberi i SNS pobednici izbora u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. decembar 2023. Najviše glasova u opštini Bujanovac na parlamentarnim izborima u nedelju dobila je lista albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa koju je predvodio Šaip Kamberi. Za Kamberijevu koaliciju glasalo je 6.910 građana (45,4 odsto). Na drugom mestu je lista Srpske napredne stranke (SNS) sa 4.945 glasova (32,4) odsto. Ovo su zvanični preliminarni rezultati Republičke izborne komisije (RIK).

Obe liste osvojile su više glasova nego na parlamentarnim izborima prošle godine, ipak značajniji porast je imao Kamberi koji je na ovim izborima dobio čak 900 glasova više i to bez Demokratske partije Nagipa Arifija u koaliciji. Uz 4.785 glasova iz opštine Preševo, Kamberi ima više nego dovoljno za još jedan poslanički mandat, što su Bujanovačke u nedelju uveče i najavile.

Nezvanično: Kamberi ponovo u parlamentu

Naprednjaci takođe imaju bolji rezultat nego prošle godine i to za oko 500 glasova. SNS je apsolutni pobednik u srpskim sredinama, kako je juče  rekao šef stranke u Bujanovcu Nenad Mitrović.

Mitrovic: Nezvanično imamo najviše glasova u srpskim sredinama

Na trećem mestu po broju glasova je opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja koja je dobila gotovo 600 glasova (3,9 odsto). Ova grupacija stranaka gotovo je udvostručila broj glasova u odnosu na prošle izbore kada su dobili podršku 345 Bujanovčana.

SPS i Ivica Dačić dobili su svega 463 glasa (3 odsto) – duplo manje nego prošle godine.

Najveće iznenađenje republičkih i beogradskih izbora lista dr Branimira Nestorovića u Bujanovcu je dobila 383 glasa (2,5 odsto).

Usame Zukorlić i njegova Stranka pravde i pomirenja (SPP), koju podržava deo bujanovačkih Roma na čeku sa Ademom Salihijem, dobila je tri puta manje glasova nego na prošlim izborima. Za listu SPP glasalo je svega 347 Bujanovčana.

Druga albanska koalicija Alternativa za promene – Pokret za reforme dobila je samo 367 glasova, koalicija Zavetnici-Dveri 219, a NADA (Novi DSS-POKS) 212 glasova.

Ostale liste su na nivou statističke greške sa dvocifrenim brojem glasova.

Po zvaničnim podacima, na izbore je izašlo 15.226 građana (35,6) odsto.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *