Međunarodni posmatrači: Problematični izbori u Srbiji

Bujanovac, 19. decembar 2023. „Videli smo ozbiljne neregularnosti, kao kupovinu glasova i stavljanje glasova u glasačke kutije“, rekli su predstavnici međunarodnih posmatrača posle izbora u Srbiji. Vladajuća stranka imala je sistematsku prednost koja je stvorila nepravedne uslove na izborima,  dominiralo je uključenje predsednika Srbije u kampanju, zaključci su misije ODIHR koja je posmatrala izbore.

U kampanji je bilo oštre retorike i zloupotrebe javnih sredstava, rečeno je na konferenciji misije ODIHR, prenosi N1.

Primećeno je, kako se navodi, grupno glasanje i narušavanje tajnosti glasanja.

Klemen Grošelj, predvodnik delegacije EP, rekao je da je nivo političke debate bio nizak, a pritisak na glasače i lične diskreditacije protivnika su zabrinjavajući elementi koje su posmatrači uočili.

„Zabrinuti smo zbog napada i jezika koji se koristi protiv novinara i članova civilnog društva“, rekao je Grošelj.

Upitan o tome da li su nepravilnosti dovoljne za poništavanje rezultata glasanja, šef ODIHR Albert Jonson rekao je da posmatrači nisu u poziciji da govore o efektima.

„Uglavnom imamo neke preporuke i one su jako važne. Nakon završetka misije ostajemo u kontaktu sa vlastima Srbije“, rekao je on.

Na pitanje o organizovanom dovođenju glasača iz Republike Srpske, Jonson je kazao da su upoznati sa tim, iako je mandat misije bio da posmatra parlamentarne izbore.

„Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, kazao je on.

Tela za nadzor medija su bila neefikasna tokom ovog izbornog perioda i REM je bio „pasivan“, rečeno je.

Kako se navodi, izbori su bili tehnički dobro organizovani, ali su se odvijali u društveno i politički podeljenoj sredini.

Vođena je veoma polarizovana kampanja, bio je visok nivo negativne kampanje i širenja straha, naveli su međunarodni posmatrači.

„Zabrinuti smo zbog čestih i prevremenih izbora koji sprečavaju demokratske institucije da pravilno funkcionišu i daju rezultate“, kazali su predstavnici misije.

Još jedna stvar koja je izazvala zbrinutost je uloga predsednika, koji nije bio kandidat ali je učestvovao u kampanji, što je jednoj listi dalo prednost, rečeno je na konferenciji.

Uočena je i sveprisutnost predsednika Aleksandra Vučića i pristrasan tretman u medijima.

„To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsednik trebalo da bude neutralna figura koja izražava nacionalno jedinstvo“, rekli su posmatrači.

Za nepravedne izborne uslove i navodne manipulacije glasovima rečeno je da su „vrlo ozbiljni problemi“ kojima moraju da se pozabave institucije Srbije.

Aleksić i Marinika Tepić najavili štrajk glađu, SPN ne priznaje beogradske izbore




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *