Vlada Srbije dozvolila kosovske tablice bez stikera

Bujanovac, 26. decembar 2023. Vozila sa tablicama koje izdaje kosovska vlast od 1. januara moći će nesmetano da se kreću centralnom Srbijom bez nalepnica.

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“, navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

„Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta“, naveo je Petković, prenosi N1.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve – da nema prelaska crvenih linija.

„Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije, kao i cela Vlada, da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada“, rekao je Petković.

Poručio je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

“Tablice čije smo krišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte nisu simbol državnosti“, rekao je Petković i podsetio da u svetu postoje brojni primeri da se u jednoj državi koriste različite tablice kao što je to u Kini i Hong Kongu, a reč je o jednoj kineskoj državi.

Kosovski mediji: Poštuje se dogovor, Srbija priznaje kosovske lične karte

Dodao je da takav primer postoji u Italiji, gde različiti regioni koriste različite tablice.

Petković je rekao da i nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da žive, da opstanu i da se kreću.

Ponovo produžen rok za preregistraciju vozila na Kosovu

„Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, da bi došli do svojih svetinja i vernika“, naglasio je on i dodao da je takva situacija posebno južno od Ibra, gde ih koriste godinama.

„Ovom odlukom ćemo omogućiti našim ljudima da brže dođu do centralne Srbije i završe svoje obaveze brže, kao i brže kretanje vozilima saniteta, što je i najvažnije“, kazao je Petković.

Naveo je da je važno da istakne zbog, kako je rekao, „svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega“, da je ona rezultat njihovog dogovora iz 2011.

Prelepljivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, belim nalepnicama je bio deo privremenog dogovora koji su Beograd i Priština postigli 30. septembra 2021. godine uz posredstvo Evropske unije, kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosovu.

Većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova je dve nedelje pre potpisivanja tog sporazuma držalo u blokadi puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

Spor oko tablica, odnosno odluka prištinskih vlasti da potpuno ukinu srpske i statusno neutralne tablice za vozila sa Kosova i tako natera Srbe da preregistruju vozila na kosovske tablice, bila je povod da Srbi u novembru 2022. godine napuste policiju i druge institucije u kojima su bili integrisani.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *