Pored ove kuće u Bujanovačkoj Banji svako poželi da se slika

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 30. decembar 2023. -Novogodišnja čarolija u dvorištu Dankice Pavlović u Bujanovačkoj Banji izaziva oduševljenje svakog ko ovih dana prođe pored. Gomila ukrasa, sijalica, jelki, veliki Deda Mraz i muzika koja prati novogodišnje raspoloženja nesumnjivo su mesto gde svako  zastane i poželi da se fotografiše.

Dankica je rođena u Bujanovcu i tu je živela do svoje udaje. Otac joj je čuveni Bora Menković Kabran.

-Ove godine smo prvi put odlučili da unesemo čaroliju praznika i u naše dvorište kroz novogodišnju dekoraciju. Uzbuđeni smo što smo započeli ovu tradiciju ukrašavanja koja će, nadamo se, postati dugotrajna – kaže Dankica za naš portal.

Kako u ovoj kući ne borave stalno, hteli su, kako kaže, bar na kratko da stvore prazničnu atmosferu ne samo u svojoj kući, već i u celoj Banji.

-Ja se inače bavim umetnošću, to mi je i hobi, pa je ova dekoracija malo bila i izražavanje mojih kreativnih skonosti. Volela bih da ukrašavanje dvorišta postane nova porodična tradicija, moj otac je uvek voleo da obeležava svaki praznik, naravno ne dekoracijom, ali na svoj način i to su uvek bili najsrećniji trenuci za čitavu našu porodicu i ja se ovim trudim da prenesem to i svojoj deci – objašnjava Dankica.

Na pitanje koliko vremena im je bilo potrebno da stvore ovu čaroliju, ona odgovara:

-Vreme i trud zavise od obima dekoracija, ali generalno je potrebno dosta posvećenosti i pažnje. Mi smo sve ukrašavali sami, proveli smo nekoliko dana u planiranju, nabavci i postavljanju. Samostalno ukrašavanje jeste malo naporno, ali je i zadovoljstvo kada se stvara nešto posebno za dom, porodicu i komšiluk.

Komšije ih, kako kaže, podržavaju u svemu i mnogo su im pomogli tokom dekorisanja.

-Mnogo me raduje što sam primetila i da smo neke od njih motivisali. Od kako smo ukrasili dvorište, malo po malo stavljaju lampice i još neka kuća bar malo zasvetli – dodaje Dankica.

Dvorište će biti ukrašeno do kraja januara, a svi su dobrodošli da dođu i vide, da uživaju i da se fotografiše.

-Juče smo organizovali da prijatelji sa decom dođu da zajedno provedemo dan i podelimo paketiće – kaže Dankica.

Nova godina za nju predstavlja vreme ljubavi, radosti i zajedništva. To je, kako kaže, prilika za okupljanje sa najbližima, deljenje radosti i stvaranje uspomena.

-Deca koja dolaze kod nas su oduševljena dekoracijama, posebno muzikom i velikim Deda Mrazom. Kada smo tu delimo im poklončiće i slatkiše što ih još više usrećuje – kaže Danica, ne skrivajući sreću što njeno dvorište budi radost kod najmlađih.

-Ovu kuću u Bujanovačkoj Banji mi je otac napravio dok sam još bila u Gimnaziji. Nikad nismo živeli u njoj, ali deca poslednjih par godina svaki slobodan trenutak koriste da dođu i ovde provode vreme, što mene mnogo raduje – kaže Dankica za kraj našeg razgovora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *