Najmlađi Bujanovčani kao primer starijima: Da ružne reči postanu lepe

Bujanovac, 3. januar 2024. – Bujanovački osnovci i srednjoškolci, uz koordninaciju Grupe 484, organizovali su za svoje sugrađane na trgu igre osmosmerke i memorije i uz lepo raspoloženje najavili novogodišnje praznike.

Grupa 484 već nekoliko godina radi u Bujanovcu sa osnovcima i srednjiškolcima, i u nizu različitih radionica ove godine smo se bavili pronalaženjem lepih i zajedničkih reči, jer nam se čini da su srpska i albanska zajednica previše udaljene i da, zbog nepoznavanja jezika, uopšte ne možemo da uspostavimo kontakt – objašnjava za Bujanovačke Vanja Štulić iz Grupe 484

Pronašli su, kako kaže, preko sto zajedničkih reči koje su u naš jezik došle sa različitih kontinenata i kategorisali ih u „ukusne reči“ i „mesto susreta“. Napravili su osmosmerku i pozivali Bujanovčane da im se pridruže u pronalaženju reči. Druga igra je bila „Intercool memori(j)e“ u kojoj su građani pronalazili kartice sa istim rečima na albanskom i srpskom jeziku.

Deca kažu da su im igre, u kojima uključuju svoje sugrađane, najzanimljivije.

Luka Petrov, učenik osmog razreda OŠ „Branko Radičević“ rekao nam je da je druženje sa učenicima drugih nacionalnih grupa ono što je na ovakvim događajima najlepše, a kao najlepšu reč izdvojio je „ljubav“.

Intercool memori(j)e mogu da se koristi svuda: u kafiću, školi, na odmoru, na trgu, a cilj je da pokaže kako jezik nije prepreka za zajedničku igru, učenje i druženje mladih iz multikulturalnih sredina.

Pogledajte obavezno film o bujanovačkim srednjoškolcima (Video)

-Tražili smo istovremeno zajedničke i lepe reči. Na jednoj od radionica bavili smo se i reciklažom ružnih reči, odnosno od delova ružnih reči pravili smo lepe i ta igra je dosta dobro prošla kod učenika – dodaje Štulić.

Projekat koji je organizovala Grupa 484 podržan je od fondacija Smart i Pestaloci, kao i od Koordninacionog tela za jug Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *