Iguman Metodije: Sve više vernika dolazi u manastir Sveti Prohor Pčinjski

Bujanovac, 8.  januar 2024. Iguman manastira Prohor Pčinjski arhimandrit Metodije kaže da sve više vernika sa Kosova i Metohije i regiona posećuje ovu svetinju u opštini Bujanovac.

On je poručio da i su poklonička putovanja vernika, posebno onih koji posećuju Kosovo “duhovna osveženja i utvrđenja”.

Iguman jednog od najstarijih manastira SPC, arhimandrit Metodije kaže za Kosovo onlajn da su posete crkvama i manastirima SPC na Kosovu istovremeno i jaka duhovna podrška.

-Poklonička putovanja su duhovna osveženja i utvrđenja i posećujući sveta mesta mi se jasno opredelјujemo za one čije svetinje posećujemo. Posete svetim mestima na Kosovu i Metohiji su za nas jasna opredeljenja kome ćemo se carstvu privoleti. Ona su i duhovna podrška i onima koje posećujemo da ostanu na ovoj svetoj i krvlјu svetih mučenika natoplјenoj zemlјi – kaže iguman manastira Prohor Pčinjski.

Na pitanje da li je aktuelna bezbednosna situacija na Kosovu uticala na posetu vernika manastiru Prohor Pčinjski, iguman ovog manastira kaže da se događa upravo suprotno i da je sve više verujućeg naroda upravo sa Kosova.

-Što se tiče posete vernika i poklonika manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog je u stalnom porastu, posebno nakon proslave dva velika jubileja: 950. godina postojanja i 700 godina od obnove manastira od starne drugog ktitora Svetog kralјa Milutina. U manastir dolaze vernici sa svih strana a posebno iz obližnjih krajeva: Kosovskog pomoravlјa, Severne Makedonije, Bugarske… U našem manastiru se u letnjem periodu održava letnja škola za srednjoškolce ali i sudente, među kojima su i sa Kosova i Metohije. U manastiru se služi svakodnevno Sveta Liturgija tako da naši vernici mogu svakodnevno da učestvuju u svetim Bogosluženjima, a u manastirskim konacima imamo oko stotinak mesta za boravak i noćenje – naglasio je arhimandrit Metodije.

On je od 1. januara 2020. godine iguman manastira, a u dužnost starešine uveo ga je vladika vranjski Pahomije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *