Bislimi najavio pomoć medijima na albanskom u Srbiji

Bujanovac, Priština, 12. januar 2024. – Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bislimi najavio je predstavnicima medija na albanskom iz Bujanovca, Preševa i Medveđe finsijsku pomoć Prištine. Kako je saopštila Vlada Kosova, Bislimi je sa njima razgovarao o stanju informisanja na albanskom jeziku, kao i o izazovima sa kojima se tamošnji mediji i građani suočavaju.

Predstavnici medija naglasili su da se suočavaju sa brojnim preprekama prilikom konkurisanja na nivou ministarstava.

„Predstavnici medija iz Preševske doline izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog diskriminacije Albanaca, a posebno zbog nestabilne i diskriminirajuće situacije albanskih medija u Dolini. Iako bi zakonske odredbe trebalo da osiguraju jednak pristup medijima na albanskom jeziku u Srbiji, oni se i dalje suočavaju s preprekama i poteškoćama kada pokušavaju iskoristiti finansijsku pomoć“, stoji u saopštenju

Kako se navodi, potreba za finansijskom stabilnošću ključno je pitanje saradnje, povećanja profesionalnosti i kvaliteta albanskog informisanja u Dolini, poštovanja principa nezavisnog novinarstva i profesionalne etike.

„Bislimi je informisao učesnike o mogućnostima sufinansiranja iz budžeta Republike Kosovo medija iz Preševske doline. Takođe, izražena je posvećenost Vlade da podrži i pozitivno doprinese poboljšanju stanja u Preševskoj dolini“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *