Plivanje za bogojavljanski krst i ove godine u Pčinji (Video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 15. januar 2024. – Tradicionalno plivanje za časni krst na Bogojavljanje 19. januara u Pčinji kod Popovog vira, neće izostati ni ove godine. Bujanovčani koji žele da plivaju mogu tog dana da se prijave u samom manastiru Prohor Pčinjski.

Iguman otac Metodije je blagoslovio da 19. januara plivamo za časni krst. Uz blagoslov je dodao da onaj ko ne posti u toku godine, treba da posti 3 dana pre Bogojavljanja, a ko ne može sva tri dana, obavezan je da to učini na Krstovdan, odnosno da posti na dan pre Bogojavljanja – kaže za Bujanovačke Nikola Veljković, prošlogodišnji pobednik u plivanju za časni krst

Post makar tog dana je, kako kaže, obavezan za sve koji žele da plivaju za časni krst, da bi pristupili Svetom pričesću na liturgiji.

Bogojavljenje: Lazar okupao krst u Bujanovcu (foto&video)

Liturgija počinje u 8 časova, a posle Svetog pričesća kreće litija oko manastira i osvećenje vode, a nakon toga rezanje kolača. Zatim će litija krenuti prema Popovom viru, gde će se obaviti sveti čin plivanja za časni krst. Na kraju se vraćamo u manastir na posluženje – objašnjava Veljković.

Prošle godine je u trci za časni krst učestvovalo oko 60 plivača, među kojima je bilo i dece.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *