Profesorka Branka postala redovni član Matice Srpske

Bujanovac, 15. januar 2024. Branka Marković, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Vranja, postala je redovni član Matice Srpske i, kako kaže, najponosnija je na svetu zbog toga.

 „Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da ste na sednici Upravnog odbora održanoj 27. novembra, 2023. godine, izabrani za redovnog člana Matice srpske. Time ste stekli pravo da prisustvujete i redovnim i vanrednim skupštinama naše najstarije kulturne i naučne institucije, da učestvujete u izborima za predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova Upravnog odbora i drugih organa i radnih tela, da birate i da budete birani, da iznosite svoje mišljenje o dosadašnjem radu“, stoji u saopštenju ove institucije.

Profesorka Branka zabranila telefone na svojim časovima

Markovićeva se ovim povodom oglasila na svom Fejsbuk profilu, gde je svojim prijateljima i pratiocima prenela kako se oseća.

„Nema većeg ponosa, bar za mene kao profesora srpskog jezika i književnosti, nego biti član uvažene Matice srpske, najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskoga naroda“, napisala je profesorka.

Nostalgična hronika Branke Marković

Otadžbina se, dodaje ona, voli dušom, srcem, brani se znanjem, kulturom, vaspitanjem, jezikom i verom. Veličati svoju zemlju lažima i pripisivati joj i ono što jeste i ono što nije – greh je. Svako, ko ode odavde, znaće da je rodna gruda samo jedna. I boleće ga svakoga dana i sama pomisao na zemlju gde je rođen i što nije onde.

„Ja sam Vranjanka. Naravno, srpska je to zemlja. Ali biti odavde, sa ovih prostora, znači nositi u sebi čudesan pečat nečeg posebnog i tradicionalnog, nečeg što se naši mučeni ali junački preci nikako ne bi postideli – a to je biti razuman, realan, vredan, plemenit, poštovati ljude po ponašanju, ne po poreklu, znati da odvojiš dobro od zla“, napisala je Markovićeva.

Najponosnija je na svetu što je član Matice srpske. O Srbiji će uvek pisati samo s ljubavlju, zajedno sa svojim Vranjem, koje je njeno, kako kaže, najdivnije predanje, gnezdo rodoljublja i plavog detinjstva.

„Samo neću da glorifikujem nešto što nije. Ono što jeste, svaka njemu čast! Istina je najsjajnije oružje za pobedu“, poručuje Markovićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *