Protest studenata: Albancima u Bujanovcu i Preševu Srbija i dalje ne priznaje kosovske diplome

Bujanovac, 17. januar 2024. (foto Zeri) – Studenti prištinskog univerziteta protestovali su u utorak ispred Kancelarije Evropske unije u Prištini zato što, kako su poručili, Srbija i dalje nepriznaje njihove diplome zbog čega su posebno ugroženi studenti iz Bujanovca i Preševa.

Oni su zahtevali priznavanje diploma i sprovođenje sporazuma između Kosova i Srbije. Naglasili su i da je Albancima na jugu Srbije onemogućeno zapošljavanje u srpskim institucijama, prenosi prištinski portal Zeri.

Albanci u Bujanovcu: Berlinski sporazum konačno priznanje kosovskih diploma

-Nepriznavanje diploma i pasivizacija adresa su ogromne prepreke za hiljade albanskih studenata iz Doline koji studiraju na Univerzitetu u Prištini i drugim javnim i privatnim univerzitetima Kosova – rekla je Dielza Kastarti.

Studenti su okačili banere na albanskom i engleskom koji, kako su naveli, pokazuju statistiku o broju zaposlenih Albanaca u Bujanovcu I Preševu. Kastrati je to nazvala kontinuiranom diskriminacijom.

-Od ukupno 30 tužilaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, nijedan nije Albanac. Od ukupno 222 policajca u Bujanovcu, samo njih 80 su Albanci, od 142 u Medveđi samo 8 su Albanci, a 125 od ukupno 248 u Preševu, dok je samo njih pet na visokim položajima – naveli su studenti.

 

 




11 thoughts on “Protest studenata: Albancima u Bujanovcu i Preševu Srbija i dalje ne priznaje kosovske diplome

  1. Ana

    KOLIKO VIDIM,ALBANCI SU POVLASCENOM POLOZAJU U ODNOSU NA SRBE KOJI ZIVE NA KIM.POSTO ONI IMAJU SVA PRAVA U SRBIJI,A SRBI NA KUM SU GRADJANI POSLEDNJWG REDA,BEZ IKAKVIH ORAVA.ISPADA DAJE SRBIHA PIKRAJINA KOSOVA,PA SE PREKO MEDJ.ZAJEDNUCE BORI TA NEKA SVOJA PRAVA,A KOSOVO KAO REPUBLIKA JE USLOVLHAVA SVOJIM NEDAVANHEM NIJAKVUH PRAVA SRBIMA I SRBIJI.OVO SRANHE JE NAJPOGUBNIJA POLITIKA KOJU SRBIJA VODI,U NADI DA CE SE STO PRE OSLIBODITI SRBA I KOSOVA

    Reply
  2. Mušu loška

    prvenstvenoprovjera lojalnost državi srbiji i tečno znanje srpskog jezika .
    ps / diplome albanaca izfalširane !!!
    stop mitu i korupciji u takozvanoj repunlici kosovo !!!

    Reply
  3. Zastupljenost

    Kako je Zakonom ili Ustavom regulisano? Srazmerno broju stanovnika bi trebalo da bude zastupljenost u državnim organima. Mislim da su Albanci bili srazmerno zastupljeni u opštinskim, pokrajinskim i republickim organima ,možda ne bi bilo “ republika kosovo“

    Reply
  4. M!lan 1941

    Prokockali ste POVERENjE za sva vremene. Ceo radni vek sam davao za “ Nerazvijeno Kosovo“ Bili ste povlašćeni u svemu A SADA ???

    Reply
  5. Edgar

    Što ne ostanu na Kosovu ili odu u Albaniju kada već imaju diplome a mogli bi i u EU umesto da rade u Preševu gde i onako nema posla.

    Reply
  6. Miloš

    hahah neznaju da napisu baner na srpskom nego pisali na albanskom i engleskom a pri tome hoće da rade u srpskim ustanovama. smešni su kao cirkus.

    Reply
  7. Лика

    Тако је, у Врању не можеш да уђеш од њих, а плус и доктори слави на паре, па увек дају предност пацијентима албанске националности.

    Ако су се школовали на Косову, нека раде у косовским институцијама и државама које су их неправедно признали.

    Reply
  8. Mixa

    A zasto da prizna? Pola Albanaca sa KiM se leci po Srbiji, pored toliko svog „strucnog“ kadra i sada treba da ih mi udonimo?! Ko ih je skolovao, on neka ih i zaposljava!

    Reply
  9. Миле

    Видим да ће Србија имати велики број стручних људи из свих области.Под хитно подићи кредите и све запослити у државној служби.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *