Dragan Đela novi kum, okupao krst posle licitacije (VIDEO)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. januar 2024. – Dragan Anđelković Đela iz Bujanovca okupao je bogojavljanjski krst, nakon izlicitiranih 130.000 dinara, i time preuzeo kumstvo od Lazara Stevanovića.

Liturgijom koju je služio sveštenik Novica Nikolić, osvećenjem vode i kupanjem krsta danas je u prisustvu velikog broja vernika obeleženo Bogojavljanje u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu.

Nakon liturgije i litija oko crkve, uz činodejstvovanje sveštenika Nikolića osveštena je bogojavljanska voda.

„Da voda ova bude na očišćenje duše i tela svima koji se verom sad hvataju i piju, da se pijući ovu vodu ispunimo osvećenjem, Gospodu se pomolimo“, bile su reči sveštenika.

Usledila je zatim licitacija za izbor novog kuma u kojoj je najvišu sumu od 130.000 dinara ponudio Bujanovčanin Dragan Anđelković Đela i dobio čast da okupa bogojavljanski krst.

-Moj sin Stefan je želeo prošle godine da okupa krst, ali nije pobedio u licitaciji. Ove godine sam ga ja zamenio i okupao sam krst u njegovo ime – rekao je Anđelković vrlo emotivno.

Novi kum je vernicima podelio osvećenu bogojavljensku vodu, koja se nosi kućama u veri da poseduje lekovita i duhovna svojstva.

Na kraju vernici su se okupili uz trpezu ljubavi, koju je spremio prošlogodišnji kum Lazar Stevanović.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *