NUNS: Tasićeva prijava protiv novinarke Bujanovačkih je ozbiljan pritisak na medije

Bujanovac, Beograd, 19. januar 2024. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje potez direktora OŠ „B. Radičević“ zbog prijave koju je policiji podneo protiv Ivane Jovanović, novinarke portala Bujanovačke i smatra da se radi o „ozbiljnom pritisku na medije“. NUNS na direktora Nenada Tasića apeluje da prijavu povuče.

NUNS je reagovao pošto je redakciju Bujanovačkih juče je posetila policija po prijavi koju je protiv novinarke ovog medija Ivane Jovanović podneo direktor osnovne škole „Branko Radičević“ iz Bujanovca.

Apelujemo na direktora škole da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano obavljaju posao u interesu javnosti, a interes javnosti je da zna kako su urađeni radovi na rekonstrukciji škole. Za roditelje ali i ostale građane je od značaja da imaju objektivnu i istinitu informaciju o tome kakvi su uslovi za rad u školi, i od suštinskog interesa je da javnost bude upoznata sa stvarnim stanjem u ovoj ustanovi. Takođe, očekujemo da policija u ovom slučaju postupa imajući u vidu da je novinarka profesionalno obavila svoj posao, predstavila se i kontaktirala direktora škole koji je naknadno, posle objavljivanja teksta, odlučio da podnese prijavu protiv nje

Kako redakcija Bujanovačkih nezvanično saznaje, u prijavi je navedeno da je tekst o renoviranju škole i fotografija na kojoj se vidi da je otpao plafon u školskom toaletu uznemirio roditelje dece koja pohađaju tu školu.

Pripadnici policijske stanice Bujanovac su obavili razgovor sa novinarkom u prostorijama redakcije Bujanovačkih. Ona je navela da u školu nije ušla neovlašćeno, već kao novinar i predstavila se prisutnim radnicima, od kojih joj niko nije rekao da su ulaz u školu i fotografisanje zabranjeni.

Iz Bujanovačkih napominju da je novinarka Ivana Jovanović po povratku iz škole nazvala direktora škole koji joj tom prilikom nije rekao da je neovlašćeno ušla u školu. Čak je u telefonskom razgovoru napomenuo da otpali plafon nije jedini nedostatak koji je primećen tokom rekonstrukcije objekta.

Policija u redakciji Bujanovačkih po prijavi direktora škole Nenada Tasića

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje ovaj potez direktora škole. Smatramo da se radi o ozbiljanom pritisku na medije i da je krivična prijava potpuno neosnovana posebno zbog toga što je usledila nakon razgovora sa novinarkom i objavljivanja teksta. Postoji sasvim opravdana bojazan da je ideja za ovaj pritisak došla sa viših političkih instanci kojima smeta izveštavanje medija o problemima u Bujanovcu.

Podrška čitalaca Bujanovačkih posle Tasićeve prijave policiji




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *