Šahovski majstor sa Kosova osvojio memorijalni turnir “Sećanje na Jonuza Muslijua”

Piše: I. Jovanović

 

Bujanovac, 20. januar 2024. -Nderim Saraći, internacionalni master šaha sa Kosova, osvojio je prvo mesto i nagradu od 250 evra na memorijalnom turniru, održanom u okviru manifestacije „Dani sećanja na Jonuza Muslijua“, u petak, u maloj sali Doma kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu.

Pedesetak igrača iz Bujanovca i onoline, sa Kosova i iz Severne Makedonije odmerilo je svoje snage u igri na 64 polja.

Drugo mesto i nagradu od 170 evra osvojio je Endrit Orući, a treće mesto i 100 evra osvojio je ⁠Muhamet Asllani. Na četvrtom mestu našao se Bedri Sadiku, a na petom Sulejman Suljevic, koji su osvojili 80, odnosno 50 evra.

Pored novčanih nagrada, osvajači prva tri mesta dobili su i pehare.

U kategoriji juniora prvi je bio Erald Alishani, drugi Loris Salihi, a treći Unejs Salihi. Oni su odneli simbolične nagrade u novcu od 50, 30 i 20 evra.

Među takmičarima se birao i najbolji šahovski veteran i tu titulu je poneo Ljubomir Ilić, a za najboljeg lokalnog šahistu izabran je Ibrahim Ališani.

Manifestacija „Dani sećanja na Jonuza Muslijua“ posvećena je nekadašnjem predsedniku bujanovačke Skupštine, a organizator šahovskog turnira je šahovski klub “Besa” iz Bujanovca.

-Jonuz Musliju je voleo šah i igrao ga je. Zbog toga smo i organizovali ovaj turnir na šestu godišnjicu njegove smrti – rekao je za Bujanovačke sekretar kluba Ibrahim Ališani.

Šahovski klub “Besa” postoji od 2002. godine.

-Imamo petnaestak članova, od kojih je petoro aktivno. Ranije smo se dosta takmičili, igrali smo Drugu ligu centralne Srbije pune četiri godine – objašnjava Ališani.

Na pitanje da li u klubu postoji škola šaha i da li deca mogu da se učlane, Ališani odgovara:

-Pre desetak godina smo tri puta realizovali projekak “škola šaha”, koji je dva puta bio finansiran od strane Koordinacionog tela, a jednom od engleske ambasade. To je bila multietnička škola u kojoj su dolazila deca svih nacionalnosti, a pored mene instruktor je bio i pokojni Spira Dejković. Vodili smo decu na šahovski festival u Vrnjačkoj Banji i zaista je bilo lepo. Deca su, osim učenja šaha, učila i jezik drugih nacionalnosti i družila se – kaže Ališani i dodaje da se nada da će neko opet prepoznati značaj takve škole i obezbediti sredstva za njenu realizaciju.

Manifestacija „Dani sećanja na Jonuza Muslijua“ je počela 18. januara maršem od njegovog rodnog sela Končulja do Dobrosina, a trajaće do 20. januara.

Pokrovitelji manifestacije, kojom se obeležava šesta godišnjica od smrti Jonuza Muslijua, su Opština Bujanovac, Nacionalni savet Albanaca (NSA) i Organizacija veterana OVPBM.

U subotu će u 12 časova biti odata pošta na mestu gde je Musliu sahranjen u Končulu, a od 13 časova počije memorijalna akademija u bujanovačkom Domu kulture.

Musliju je pre dolaska na mesto predsednika lokalnog parlamenta u Bujanovcu, funkcije koju je obavljao u nekoliko mandata, bio politički komesar Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđa (OVPMB).

Osnovao je i do smrti 2018. godine vodio Pokret za demokratski progres (PDP), a na mestu predsednika ga je nasledio njegov sin Šćiprim Musliju, aktuelni zamenik predsednika opštine.




One thought on “Šahovski majstor sa Kosova osvojio memorijalni turnir “Sećanje na Jonuza Muslijua”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *