Zastava Albanije u centru Preševa na mestu gde se nalazio spomenik OVPMB

Bujanovac, 22. januar 2024.- Na mestu gde su pre 11 godina pripadnici Žandarmerije ukonili iz centra Preševa spomenik palim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), tokom vikenda je u znak sećanja na taj događaj postavljena zastava Albanije.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže, to je bio “jedan od najcrnjih dana koji se dogodio albanskom narodu u Preševskoj dolini“.

Srpske snage su 20. januara uklonile spomenik podignut u čast palih boraca i oslobodilaca Preševa. Taj događaj su teško doživele porodice palih boraca, građani iz cele doline i šire. Bacio je na kolena tadašnju lokalnu politiku, koja se u to vreme zahvaljivala totalitaristima na čelu države”, poručio je Arifi na Fejbuku

Naveo je da će Albanci zauvek pamtiti i poštovati svako ime koje je bilo uklesano na spomeniku.

Na ovaj događaj podsetio je i Ragmi Mustafa, predsednik bujanovačkog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD):

„Nasilnim uklanjanjem nadgrobnog spomenika koji je ovekovječio 28 ratnih mučenika ispred zgrade Opštine u Preševu,
Srbija je potvrdila koliko je daleko od priznavanja naših slobodoljubivih vrednosti i ideala naše Doline. U međuvremenu, mesto komemorativne ploče nas podseća koliko je Srbija spremna da krene da ponižava Albance“, objavio je Mustafa i dodao da se ni 11 godina kasnije ne zna gde je spomenik završio.

 

Spomenik je 2012. godine postavljen na platou ispred zgrade Opštinske uprave u Preševu,  a uklonjen je 20. januara naredne godine.

 

 




2 thoughts on “Zastava Albanije u centru Preševa na mestu gde se nalazio spomenik OVPMB

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *