Kosovska vlada omogućava Albancima iz Bujanovca i Preševa da kupuju imovinu na Kosovu

Bujanovac, 24. januar 2024. Kosovska vlada usvojila je danas predlog izmene Zakona o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo kojom će Albancima iz Bujanovca, Preševa i Medveđe biti omogućeno da stiču imovinska prava na Kosovu.

-Mi smo se obavezali da ćemo podržati naše sunarodnike u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i unaprediti njihov pravni položaj. Ovim predlogom Ministarstva pravde, albanski građani, odnosno fizička i pravna lica, moći će da stiču imovinska prava na Kosovu pod uslovima predviđenim zakonom, isključujući u ovom slučaju princip reciprociteta“, rekao je ovim povodom kosovski premije Albin Kurti, prenosi portal Telegrafi.

Ministarka pravde Albulena Hadžiu sitakla je da važeći zakon o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo određuje da se sticanje imovinskih kod stranih državljana na Kosovu zasniva na principu reciprociteta.

„Međutim, s obzirom na okolnosti i nepostojanje bilateralnih odnosa Republike Kosovo i Srbije, bilo je nemoguće da Albanci u Dolini stiču imovinska prava po odredbama zakona koji je na snazi i nemoguće da kupe imovinu na Kosovu. Zbog toga je Ministarstvo pravde preduzelo inicijativu za izmenu i dopunu ovog zakona, kojom će građani albanske zajednice u Dolini biti izuzeti od reciprociteta“, rekla je Hadžiju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *